nieuws

Opening nieuw station Utrecht-centrum

regios

Prorail heeft op 22 augustus station Utrecht Vaartsche Rijn opgeleverd voor NS en treinreizigers. Het station aan de zuidkant van de Utrechtse binnenstad moet Utrecht Centraal ontlasten en een nieuwe poort naar de stad vormen.

Opening nieuw station Utrecht-centrum

Dat bericht Prorail op zijn website. Vanaf het nieuwe station is het even ver naar de binnenstad als vanaf Utrecht Centraal. Het station ligt aan het zuidelijke eind van het emplacement Utrecht Zuidzijde tegenover het politiebureau aan de Baden Powelllweg. Het station is vooral bedoeld als overstapstation voor reizigers vanuit en naar het zuiden en oosten (Tiel, Den Bosch, Rhenen en Arnhem) en naar universiteitscentrum De Uithof. Maar er vertrekt ook een intercity naar Amsterdam.

In 2018 opent bovendien de Uithoflijn met een halte bij het treinstation. Ook is er een  parkeergarage voor auto’s aangelegd en een fietsenstalling. Verder is er kleinschalige horeca en winkelruimte gepland. Architect Paul van der Ree van StudioSK, is trots op het station. ‘Het station moest aansluiten bij de wijk. Dat is in het uiteindelijke ontwerp goed gelukt. Boven het station zie je een soort portalen uitsteken. Deze vormen de poorten naar de binnenstad en verbinden de twee wijken aan weerszijden van het spoor.’

Het nieuwe station moet ook Utrecht Centraal ontlasten. Het hoofdstation dat nu dagelijks 285.000 reizigers verwerkt, zal vanaf 2030 naar verwachting 360.000 mensen ontvangen. Op 7 december is de officiële opening van de nieuwe stationshal van Utrecht Centraal. Met Utrecht Vaartsche Rijn telt Utrecht acht treinstation. Vaartsche Rijn is bovendien het zevende en laatste station dat open gaat van het project Randstadspoor regio Utrecht. Sinds 2007 openden al de hoogfrequente treinverbindingen Amersfoort Vathorst, Utrecht Zuilen, Utrecht Terwijde, Utrecht Leidsche Rijn, Houten Castellum en Tiel Passewaaij. (MvL)

Reageer op dit artikel