nieuws

Kantorenleegstand Zuidas historisch laag

regios

In de eerste zes maanden van 2016 is de kantorenleegstand op de Amsterdamse Zuidas gedaald naar een historisch laag niveau van 4,4 procent. Eind 2015 bedroeg de kantorenleegstand nog 7,2 procent.

Kantorenleegstand Zuidas historisch laag

Dat schrijft vastgoedadviseur JLL in zijn halfjaarlijkse Zuidas Kantorenmonitor. In heel Amsterdam is dat percentage in die periode gedaald van 15,4 naar 12,4 procent. De beperkte leegstand wordt voornamelijk veroorzaakt door de populariteit van het zakelijk centrum van Nederland als vestigingsplaats voor bedrijven. Het beperkte aanbod zorgt voor het achterblijven van de transactiedynamiek. Om aan de toenemende vraag van A-kwaliteit kantorenvastgoed te voldoen, worden verschillende nieuwe kantoren gerealiseerd op de Zuidas.

Het aanbod van kantoorruimte op de Amsterdamse Zuidas is in het eerste halfjaar verder gedaald naar 32.300 m2 vvo wat overeenkomt met een leegstandspercentage van 4,4 procent. De huidige leegstand is momenteel substantieel lager dan het langjarig gemiddelde (2013-2015) van 45.000 m2 wat overeenkomt met een leegstandspercentage van 6,6 procent. De bruto tophuurprijs is gestegen naar 350 euro per m2 vvo per jaar van 335 euro begin 2014. Gecorrigeerd voor incentives bedraagt de huidige huurprijs 298 euro.  Dat is laag vergeleken met de 1.555 euro in Londen, 765 euro in Parijs en 440 euro in Frankfurt.

De daling van het aanbod wordt veroorzaakt door de stijgende vraag naar kantoorruimte, gelimiteerde (speculatieve) nieuwbouw en de (tijdelijk) onttrokken voormalige hoofdkantoren van Akzo Nobel, Stibbe en Olympic Plaza. Deze kantoren zullen na een grondige renovatie (deels) weer beschikbaar komen voor de verhuur. Het eerste halfjaar zijn vijf kantoren opgeleverd met een totale oppervlakte van 50.000 m2 vvo. De totale kantorenvoorraad bedroeg medio 2016 726.000 m2 vvo. Tot en met 2017 wordt nog 42.000 m2 kantorenvastgoed opgeleverd.

De toenemende schaarste van kwalitatief goede kantoorruimte heeft een drukkend effect op de transactiedynamiek. Desondanks is er in 2015 voor 36.000 m2 vvo aan kantoorruimte opgenomen tegen een langjarig opnamegemiddelde van 41.800 m2 vvo. In de eerste helft van 2016 hebben er vijf transacties plaatsgevonden met een gezamenlijke oppervlakte van 13.200 m2 vvo.

Transacties vonden met name plaats in het kleine en middelgrote segment. De grootste transactie betrof de huur van het trustkantoor Vistra Orangefield (6.300 m2 vvo) in The New Atrium (hoofdgebouw). Tribes, een verhuurder van flexibele kantoorruimte, huurde 3.000 m2 vvo in de ITO-toren. Vastgoedadviseur JLL breidt uit en huurt 2.200 m2 vvo in de in ontwikkeling zijnde Zuidtoren van het Atrium.

Olaf  Vogelaar, Head of Agency Offices bij JLL: ‘De aanhoudende vraag naar kantoorruimte op de Zuidas én de schaarste aan geschikt aanbod zorgen enerzijds al enige tijd voor stijgende huurprijzen. Anderzijds moeten gebruikers ook uitwijken naar andere locaties omdat ze geen geschikte huisvesting kunnen vinden op de Zuidas. Nieuwe kantoormeters, voor de verdere groei van de Zuidas, zijn daarom noodzakelijk.’

Klaas de Boer, directeur Zuidas, gemeente Amsterdam: “Er wordt flink doorgebouwd om aan de vraag naar kantoorruimte te kunnen voldoen. NoMa House, The New Atrium en The Boutique Office zijn voorbeelden van gebouwen die de komende jaren aan de kantorenvoorraad worden toegevoegd. Naast kantoorruimte bieden we meer ruimte om woningen en voorzieningen te ontwikkelen. Dat zorgt voor een betere balans tussen woningen en kantoren.’

Reageer op dit artikel