nieuws

Concertgebouworkest koopt pand bij Museumplein

regios

Het Koninklijk Concertgebouworkest heeft voor 4,5 miljoen euro een pand aan Gabriël Metsustraat 16 in Amsterdam gekocht. Het gebouw van 2.293 m2 kijkt uit over het Museumplein en ligt op een steenworp afstand van het Concertgebouw.

Dat bericht het Concertgebouworkest in een persbericht op zijn eigen website. Verkoper is het Rijksvastgoedbedrijf. Het zogeheten RCO House denkt zich na een verbouwing in 2018 in het door de architect H.P. Berlage ontworpen voormalige school te vestigen. De totale kosten zijn geraamd op 12,5 miljoen euro. Met de aankoop zelf is een bedrag gemoeid van 4,5 miljoen euro, waarvoor een lening is afgesloten. Het Concertgebouworkest heeft de ambitie om 10 miljoen euro te werven van particulieren, fondsen en bedrijven.

Er is al 2 miljoen toegezegd door enkele grote donateurs en een vermogensfonds. Het RCO House levert ook de gewenste faciliteiten voor de internationale Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest, die begaafde jonge musici een seizoen lang orkestervaring biedt. Het zal bovendien ruimte bieden aan evenementen tot honderd personen. Het kantoor en de staf, nu krap behuisd aan de Jacob Obrechtstraat, zullen eveneens hun onderkomen vinden op het nieuwe adres.

Het oude schoolgebouw is een gemeentelijk monument en was tot 2008 de locatie van het laboratorium voor onderzoek aan kunstvoorwerpen van Instituur Collectie Nederland. Een verbouwing, restauratie en gedeeltelijke nieuwbouw, inclusief de benodigde akoestische en geluidsisolerende maatregelen, zijn nodig om het pand geschikt te maken voor zijn nieuwe functie.

DTZ Zadelhoff adviseerde het Concertgebouworkest bij deze transactie. (MvL)

Reageer op dit artikel