nieuws

Zuidelijke Randstad: 15 miljard nodig voor sterkere economie

regios

Om de economische achterstand van de Zuidelijke Randstad zijn de komende tien jaar 12 tot 15 miljard euro aan investeringen nodig in woningbouw, infrastructuur en onderwijs. Het nieuwe kabinet moet zich hiervoor hardmaken, stellen Rotterdam en Den Haag.

Zuidelijke Randstad: 15 miljard nodig voor sterkere economie

Dat is de strekking van een plan dat burgemeesters Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Jozias van Aartsen (Den Haag) en commissaris van de Koning van Zuid-Holland Jaap Smit op 6 juli aan premier Mark Rutte hebben gepresenteerd. De overhandiging vond plaats in de herontwikkelde Caballerofabriek op de Binckhorst in Den Haag. Namens Metropoolregio Rotterdam Den Haag legden ze 150 plannen voor die 25.000 tot 50.000 banen moeten opleveren.

Het investeringsplan bevat projecten voor nieuwe supersnelle ov-verbindingen, de Rotterdamse haven, onderwijscampussen, nieuwe wegen, zakendistricten, duurzame woonwijken, nieuwe groengebieden en innovatieve tuinbouw.  Zo pleit de metropoolregio onder meer voor de bouw van 230.000 woningen. De plannen van Rotterdam, Den Haag en 21 omliggende gemeenten vergen een investering van 12 tot 15 miljard euro. Dat geld moet komen van gemeenten, bedrijven, rijksoverheid, pensioenfondsen, universiteiten en de EU.

Volgens de burgemeesters moet de Zuidelijke Randstad in 2026 een internationale topregio zijn, een ‘New York aan de Noordzee’ in de woorden van Van Aartsen. De investeringen zijn volgens hen hard nodig. Rotterdam en Den Haag zijn de gevolgen van de crisis nog lang niet te boven gekomen met werkloosheidspercentages tot 18 procent (Den Haag). Volgens hen zal heel Nederland van het investeringsplan profiteren. Mark Rutte beloofde ‘geld los te peuteren’ uit EU-fondsen. ‘Het Rijk is blut, we hebben 480 miljard staatsschuld’, zei hij tegen het AD. (MvL)

Reageer op dit artikel