nieuws

Rotterdam zoekt nieuwe balans in kantorenmarkt

regios

Rotterdam wil zich de komende jaren verder ontwikkelen van een typische haven- en industriestad tot een haven- en kennisstad. Om de kenniseconomie verder te voeden en werknemers en organisaties uit de creatieve sector aan te trekken, zet Rotterdam sterk in op onderwijs, huisvesting, gentrificatie en toerisme.

Rotterdam zoekt nieuwe balans in kantorenmarkt

In de speciale publicatie Rotterdam; The Property Perspective analyseert en interpreteert CBRE de belangrijkste trends in de Rotterdamse kantorenmarkt.

Rotterdam heeft ruim 3,2 miljoen m2 kantoorruimte waarvan bijna 80 procent in de huursector valt. De afgelopen jaren is er een aanzienlijke groei in kantooropname door organisaties in de technologische, creatieve en business services sector geweest. Een stap in de goede richting als het gaat om het creëren van een bredere economische basis. Sinds 2013 heeft CBRE jaarlijks een toename van de opname van kantoorruimte gezien, met een piek van ruim 170.000 m2 in 2015. Bedrijven uit de business services sector hadden hier met een opname van 80.000 m2, ofwel 46 procent, een bovengemiddeld groot aandeel in. Voor 2016 verwacht de internationale vastgoedadviseur een stabiele groei ten opzichte van het langjarig gemiddelde.

Marco Clarijs, director Rotterdam office: ‘Naast het effect dat de grote opname van serviced offices heeft, lopen er dit jaar en in de periode tot 2020 een groot aantal huurcontracten af. Een deel van deze huurders zal zijn contract weliswaar verlengen en dit levert daardoor geen nieuwe opname op. Een groot  deel van de huurders zal zijn huisvesting echter gaan heroverwegen.’

Gezien de huidige leegstand, de over het algemeen verouderde kantorenvoorraad en de vraag naar een ander type kantoorruimte ligt de bal nu bij de eigenaren van vastgoed en de gemeente, meent  Clarijs. Zij zullen flink moeten blijven investeren om huurders te behouden en aan te trekken. Transformatie en renovatie op goede locaties zijn hiervoor essentieel. Met name Rotterdam Central Business District, Kop van Zuid en Alexandrium zullen vanwege hun goede bereikbaarheid en multifunctionele karakter bij huurders in populariteit toenemen.

Afgezet tegen de andere G4-steden bezette Rotterdam met circa 370 miljoen euro de tweede plaats qua beleggingsvolume en in het begin van 2016 liet de stad zelfs het hoogste volume zien. Het laatste is het directe resultaat van de verkoop van gebouw De Rotterdam door de Rabo Vastgoedgroep aan een consortium van Koreaanse beleggers, vertegenwoordigd door Amundi Real Estate. Naast deze transactie zijn in de afgelopen jaren aardig wat kenmerkende kantoorpanden van eigenaar gewisseld, waaronder FIRST, Central Post, Beurs-WTC en de Maastoren.

Reageer op dit artikel