nieuws

Risico op kleerscheuren op Rotterdamse kantoorruimtemarkt

regios

‘Alle grote projecten beginnen met een gedegen analyse van cijfermateriaal.’ Aldus Jan Peter Balkenende op de Provada bij het in ontvangst nemen van het eerste exemplaar van het allereerste Vastgoed Trendrapport, gewijd aan de bedrijfsruimtemarkt in Rotterdam. Het is een onafhankelijk rapport, geproduceerd door de redactie van Vastgoedmarkt. Het rapport is als pdf te bestellen. Hieronder een voorproefje.

Investeerders zijn in Rotterdam in het diepe gesprongen. Uitgerekend kantoren waren in de regio in 2015 de grootste categorie vastgoedbeleggingen. Er werd meer dan 400 miljoen euro in belegd. In totaal kon Vastgoedmarkt 700 miljoen euro aan beleggingen thuisbrengen in wijken van Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Schiedam.

De nadruk op kantoren doet geen recht aan havenstad Rotterdam. De aanvoer via de haven groeide 3,9 procent en de uitvoer 7,1 procent. De bedrijfsruimtemarkt spint daar garen bij. De gebruikersmarkt voor bedrijfsruimten is dan ook krapper dan die voor kantoren. Tegenover iedere vierkante meter aanbod bedrijfsruimte staat bijna drie vierkante meter aanbod kantoorruimte. Toch zijn bedrijfsruimten en overig vastgoed met 115 miljoen pas de derde beleggingscategorie.

Het herstel van de opname en de komst van start-ups en creatieven naar de stationsomgeving bieden perspectief voor investeerders in kantoren. Al is er nog een weg te gaan. RCD verloor terrein als financieel centrum. Van 2008 tot en met 2014 daalde het aantal banen in de financiële dienstverlening met 20 procent naar 13.000. Ook is er nog een flinke overcapaciteit. Alleen al in centrumwijken Stadsdriehoek, Cool en Rotterdam Centraal/Weena bedraagt het kantooraanbod 260.000 m².

Substantiële dalingen van de aanbodniveaus kunnen pas op de lange termijn worden verwacht. Waarschijnlijk zal de top van de huidige vastgoedcyclus al eerder zijn bereikt. Op de Rotterdamse kantorenmarkt is het risico op kleerscheuren dus aanzienlijk. Maar wie zijn huiswerk goed doet en een beetje geluk heeft, kan hoge rendementen behalen.

Download het hele rapport.

Reageer op dit artikel