nieuws

Nieuwe prijsrecords op Amsterdamse woningmarkt

regios

De huizenprijzen in Amsterdam zijn in het tweede kwartaal met 16,3 procent gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2015. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016 liggen de prijzen 5 procent hoger.

Nieuwe prijsrecords op Amsterdamse woningmarkt

Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), schrijft Het Parool. Daarmee is de prijsstijging op jaarbasis kleiner dan vorig kwartaal (bijna 20 procent), maar groter op kwartaalbasis (+3,4 procent Q4 2015-Q1 2016). De gemiddelde prijs van een verkochte woning in Amsterdam komt daarmee uit op 309.000 euro. De gemiddelde prijs per vierkante meter van een woning komt medio 2016 uit op 3.908 euro en die van appartementen op 4.083 euro. Dat zijn allebei records, aldus MVA.

Het aantal verkochte woningen kwam in het tweede kwartaal uit op 2.924, zo’n 8 procent minder dan de 3.156 woningtransacties twaalf maanden eerder. Ten opzichte van het eerste kwartaal werden echter bijna 22 procent meer woningen verkocht. In Amsterdam stonden in het tweede kwartaal 2.417 woningen te koop, bijna de helft minder dan de 4.485 te koop staande huizen in het tweede kwartaal van 2015.

Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016 is het aanbod echter nauwelijks veranderd met een woningaanbod van 2.398. In het tweede kwartaal van 2014 bedroeg het aanbod 6.241 huizen. De gemiddelde verkooptijd bedroeg in het tweede kwartaal 26 dagen tegen honderd dagen tijdens de afgelopen crisisjaren. De tijd dat een huis te koop staat bedraagt 26 dagen, tegen 28 dagen begin dit jaar. Volgens MVA bedraagt de werkelijke verkooptijd echter zeven tot tien dagen en bestaan de overige dagen uit ‘administratieve rompslomp’. Tijdens de recente economische crisis duurde het gemiddeld honderd dagen om een huis te verkopen. (MvL)

Reageer op dit artikel