nieuws

‘Bij gronddeal PSV-Eindhoven geen verboden staatssteun’

regios

Met de omstreden gronddeal in 2011 tussen PSV en Eindhoven heeft PSV geen verboden staatssteun ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie, schrijft de Financial Times en bevestigde Brussel kort daarop.

PSV zat destijds in ernstige financiële problemen. Om de nood te lenigen, kocht Eindhoven de grond onder het PSV stadion voor 48,4 miljoen euro. PSV pachtte de grond weer terug voor 2,4 miljoen euro per jaar. Dankzij de deal was PSV in staat nieuwe voetballers te kopen. In 2011 kondigde de Europese Commissie (EC) aan de deal te onderzoeken.

In een voorlopig oordeel in 2013 oordeelde de commissie dat bij deze deal sprake leek te zijn van ongeoorloofde staatssteun. Een definitief oordeel zou pas volgen na afronding van het onderzoek. De Financial Times schrijft dat het onderzoek is afgerond en heeft ook inzage in de documenten gehad. Volgens de Britse zakenkrant is er geen bewijs gevonden voor illegale staatssteun. Na deze FT-publicatie heeft de commissie haar rapport vervroegd gepubliceerd. Brussel heeft PSV en andere clubs inderdaad vrijgepleit. De prijs die PSV heeft betaald, was marktconform en dus geoorloofd.

Ook bij de onderzochte voetbalclubs Willem II, Den Bosch, MVV Maastricht en NEC en respectievelijke gemeenten heeft de EC geen onregelmatigheden aangetroffen. Zo verlaagde Tilburg de stadionhuur voor Willem II en scholden andere gemeenten schulden kwijt van hun clubs. Niet alle voetbalclubs en gemeenten zijn vrijgepleit. Zeven Spaanse voetbalclubs, waaronder Real Madrid, Barcelona en Valencia, hebben volgens de commissie wel verboden staatssteun ontvangen. Zo moeten Real Madrid en Valencia respectievelijk 18,4 en 20,4 miljoen euro terugbetalen vanwege een overgewaardeerde grondverkoop.(MvL)

Reageer op dit artikel