nieuws

Amsterdam krijgt hoogste houten gebouw

regios

Amsterdam krijgt de hoogste houten woontoren van Nederland en mogelijk zelfs van Europa. Het 73 meter hoge appartementengebouw met de naam Haut wordt neergezet aan de Amstel in het Amstelkwartier.

Amsterdam krijgt hoogste houten gebouw

Haut (van haute couture) is een initiatief van Nicole Maarsen en vastgoedontwikkelaar Lingotto, die onder meer de A’DAM Toren realiseerde. Het ontwerp is van Team V Architectuur in nauwe samenwerking met Arup. Energiebedrijf NLE is bij het project betrokken als brandpartner. NLE ziet Haut als een flagshipstore voor alle (energie-)innovaties die het bedrijf de komende jaren gaat omarmen. Het bedrijf kijkt onder meer naar carsharing en zal met bijvoorbeeld elektronicaproducenten in gesprek gaan om verlichting en koelkasten ‘as-a-service’ aan te kunnen bieden. Het gebouw moet het energielabel Breeam Outstanding krijgen. 

Het voornaamste bouwmateriaal van het gebouw is hout, internationaal een van de meest besproken innovaties in duurzame bouw vanwege de grote CO2-opslag. In het hout dat voor de bouw van Haut wordt gebruikt is ruim drie miljoen kilogram CO2 opgeslagen. Daarnaast wordt de buitenkant voorzien van 1.250 m2 aan energie-opwekkende panelen en wordt het afvalwater door filters op het dak gezuiverd. In de parkeergarage is ruimte voor elektrische deelauto’s. 

Op de begane grond staat ‘urban farming’ centraal in Haut’s Hortus: een kas, een kwekerij, een terras en een innovatielab, dat direct in verbinding staat met het naastgelegen Park Somerlust. Het gebouw gaat de hoogste classificatie krijgen op het gebied van duurzaamheid voor nieuwbouwprojecten en grootschalige renovaties. Momenteel hebben slechts 20 nieuwbouwprojecten in Nederland deze vijfsterrenclassificatie, maar dit zijn geen woningen.

Reageer op dit artikel