nieuws

VVD Drenthe trekt steun outlet TT-Assen in

regios

De ontwikkeling van een factory outlet center bij het TT Circuit in Assen staat op zeer losse schroeven. De VVD-fractie van Provinciale Staten in Drenthe keert zich tegen het project van Revascom, waardoor er in de Staten geen meerderheid meer is.

VVD Drenthe trekt steun outlet TT-Assen in

Dat blijkt uit berichtgeving van het Dagblad van het Noorden en RTV Drenthe. Revascom is  verwikkeld in planologische procedures om toestemming te krijgen voor een outletcentrum van 16.000 m2 in de eerste fase van 40 miljoen euro en mogelijk nog eens 7.500 m2 in een tweede fase. Dit voorjaar leek de investeerder ondanks landelijk protest groen licht te krijgen. Drenthe stemde definitief in met het plan en ook Gedeputeerde Staten van Drenthe waren overwegend positief. De noodzakelijke Provinciale Omgevingsverordening leek daarmee in zicht.

GS stelde een definitief oordeel echter uit na twee brieven van de commissie Retailagenda en van drie vastgoedbeleggers. De beleggers beloven daarin fors te investeren in de Assense binnenstad, op voorwaarde dat er een streep gaat door het perifere koopjesdorp. Ook Marijke van Hees, voorzitter van de door het kabinet geïnstalleerde commissie Retailagenda, stuurde een brief naar de provincie gemeente Assen. Daarin wijst ze op de gevaren van het outcentrum voor de Drentse binnensteden.

De brieven hebben effect gesorteerd bij de VVD-fractie in Provinciale Staten. De liberalen zijn unaniem tegen, waardoor er op voorhand geen meerderheid in GS meer is voor het vastgoedproject. ‘De komst van 20.000 m2 nieuwe winkelruimte is niet verdedigbaar. In Drenthe staat meer dan 250.000 m2 winkelvloeroppervlakte leeg. Dat doet afbreuk aan het aangezicht en de leefbaarheid van binnensteden en dorpskernen. Wij willen geen kernen zonder levendig centrum’, aldus VVD-fractielid Ton Serlie in het Dagblad van het Noorden.

Wat volgens Serlie ook meespeelt in het VVD-besluit is de betrokkenheid van Ben Kolf bij Revascom. Kolf is medeoprichter van modemerken McGregor en Gaastra die in surseance van betaling verkeren. Door het eerdere faillissement van V&D is de leegstand in Assen bovendien opgelopen van 17,5 naar 20,5 procent, berichtte Vastgoedmarkt eerder op basis van Locatus-cijfers.

Het is onduidelijk wat Gedeputeerde Staten nu gaan doen. Kort geleden werd bekend dat ze hun definitieve oordeel pas na de zomer zullen voorleggen aan Provinciale Staten. Om een politieke nederlaag te voorkomen, zou PS dit keer weleens kunnen afzien van een positief voorstel. De provincie en Assen willen geen reactie geven. Gedeputeerde Stelpstra, die zegt geen discussie via de media te willen voeren, noemt het ‘knap’ dat de VVD een standpunt ‘nu al’ heeft bepaald.

 

Reageer op dit artikel