nieuws

Tender voor slimme stad Eindhoven

regios

De TU Eindhoven, gemeente Eindhoven en VolkerWessels lanceren de tender iCity Tender. MKB-ondernemers en start-ups worden uitgedaagd om innovatieve producten en diensten te ontwikkelen, die de kracht van de gemeenschap gebruiken en de levenskwaliteit verhogen.

De betrokken partijen laten weten businessmodellen te willen financieren ‘die mensen met elkaar en hun omgeving verbinden’. Strijp-S vormt het ‘living lab’ om deze producten en diensten te testen. Het gebied fungeert als ‘launch market’ om ideeën te ontwikkelen tot schaalbare oplossingen die ook in andere steden toepasbaar zijn.

Auto’s, koelkasten, camera’s, smartphones, parkeerplaatsen, de verwarming en zelfs hardloopschoenen. Stel je voor: een stad waarin alles om ons heen communiceert met elkaar en met ons. Fietspaden lichten op als je aan komt rijden. Camera’s detecteren ongelukken en waarschuwen hulpdiensten. Je auto adviseert je waar je het best kunt parkeren; met je telefoon geef je opdracht je appartement vast op te warmen als je naar huis rijdt. De mogelijkheden zijn eindeloos. De iCity Tender zoekt sterke ideeën om steden slimmer te maken.

‘Living Lab’ Strijp-S is een omvangrijke binnenstedelijke transformatie van industrieel erfgoed in het hart van Eindhoven. Het gebied beslaat 27 hectare. Sinds 2002 wordt het gebied herontwikkeld door de gemeente Eindhoven en VolkerWessels samen met partners ING, Trudo en Woonbedrijf. Het belangrijkste doel is om een bijzonder dynamische hoogstedelijke omgeving te creëren. In het kader van Triangulum, dat door het Europese Horizon 2020 Program wordt gefinancierd, worden de komende jaren in samenwerking met twee Europese partnersteden slimme stadtoepassingen op Strijp-S geïmplementeerd.

Reageer op dit artikel