nieuws

Overeenkomst herinrichting Beursplein

regios

Onder het Beursplein in Amsterdam komt een stalling met plek voor maar liefst 1.700 fietsen. Boven de grond komt de erfenis van Berlage weer goed tot zijn recht door de nieuwe inrichting van het plein.

De gemeente Amsterdam en aannemerscombinatie KWS / Van Hattum en Blankevoort (beide onderdeel VolkerWessels) hebben hiervoor een overeenkomst getekend op de Provada. 

De toekomstige ondergrondse fietsenstalling moet niet alleen plek bieden aan 1700 fietsen maar ook gebruiksvriendelijk en mooi zijn. Het voorstel van KWS / Van Hattum en Blankevoort biedt hiervoor de beste randvoorwaarden. De Stadsregio Amsterdam en twee buren op het Beursplein; de Bijenkorf en Bouwinvest, leveren een financiële bijdrage aan het realiseren van de hoogwaardige ondergrondse stalling. Nu de overeenkomst getekend is, werkt de aannemer het ontwerp voor de stalling uit en sluit daarbij aan op het eerder door de gemeenteraad vastgestelde ontwerp voor het Beursplein, de Beursstraat en de Oudebrugsteeg.

Het ontwerp voor het Beursplein gaat terug naar het ontwerp van Berlage. De drinkfonteinen en de monumentale lantaarnpalen worden in originele staat hersteld en komen weer op hun oorspronkelijke plek te staan. Het plein en de trottoirs in de Beursstraat en Oudebrugsteeg worden uitgevoerd in natuursteen.

De herinrichting van het Beursgebied maakt onderdeel uit van de aanleg van de Rode Loper: het realiseren van een representatieve entree van de stad boven het tracé van de Noord/Zuidlijn. Doel is meer ruimte te geven aan voetgangers en fietsers en zo min mogelijk obstakels in de openbare ruimte. Het werk aan het Beursgebied start voorjaar 2017 en duurt een jaar.  

Reageer op dit artikel