nieuws

Koopwoningmarkt Amsterdam niet op radar buitenlanders

regios

De ‘vrees’ dat buitenlandse kopers de Amsterdamse huizenmarkt overnemen en de prijzen verder opdrijven, is ongegrond. Slechts 2 procent van de kopers van miljoenenwoningen is niet-Nederlands.

Dat blijkt uit onderzoek van het stadsbestuur van Amsterdam dat op 15 juni wordt besproken in de raad, schrijft Het Parool. Sinds 1990 zijn in Amsterdam 2.441 woningen verkocht die meer dan 1 miljoen euro waard zijn. Slechts 2 procent hiervan kwam in handen van een buitenlandse koper, zo blijkt. Daarmee hoeven Amsterdammers niet te vrezen voor het Londense angstbeeld. Daar zijn ‘spookwijken’ ontstaan doordat rijke buitenlanders panden kochten, daar nauwelijks verblijven en winkeliers en horecaondernemers vervolgens wegtrekken.

In 2014, het meest recente jaar waarvan de cijfers bekend zijn, werden 165 miljoenenpanden verkocht in de stad. Zes kwamen in buitenlandse handen. Op 1 januari 2015 stonden 115 dure panden al meer dan twee jaar leeg, negen hiervan zijn van buitenlandse kopers. De leegstand van miljoenenpanden concentreert zich in het westelijke deel van de grachtengordel, de Haarlemmerbuurt, omgeving Vondelpark, Zuidas, Willemspark, Museumkwartier en de Stadionbuurt.

Het stadsbestuur concludeert dat speculatie en leegstand zoals in Londen nog niet aan de orde zijn, maar waarschuwt niettemin dat een dergelijke ontwikkeling ook Amsterdam kan treffen. Amsterdam is namelijk aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders vanwege de relatief lage vastgoedprijzen en het sterke investeringsklimaat, aldus B&W. Het gemeentebestuur is voornemens de leegstand aan te pakken zonder extra regelgeving te introduceren. Het onderzoek naar de verkoop van dure woningen zal Amsterdam voortaan jaarlijks uitvoeren.

Reageer op dit artikel