nieuws

Handelsbladgebouw opgeknapt

regios

De onderhoudswerkzaamheden aan het Handelsbladgebouw aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam zijn afgerond. Samen met aannemer Dura Vermeer heeft Ymere het markante gebouw opgeknapt. De aanpak van het gebouw is in overleg met bewoners tot stand gekomen.

Het voormalige kantoor van het Algemeen Handelsblad, met 84 sociale huurwoningen van Ymere, had een groot aantal technische gebreken. Samen met de bewonerscommissie heeft Ymere een onderhoudsplan gemaakt, waarvan de uitvoering in september 2015 is gestart. Los van het onderhoud aan het casco en de gemeenschappelijke ruimtes zijn er diverse verbeteringen aangebracht. Het dak is geïsoleerd en het dakterras is beter toegankelijk gemaakt. Het verouderde dubbelglas is vervangen en de installaties zijn verbeterd. Ook de ornamenten en fraaie details in de gevel zijn opgeknapt.

Het Handelsbladgebouw is een opmerkelijk complex schuin achter het Paleis op de Dam. Het hoofdgebouw dateert van 1903 en is een van de weinige Jugendstil-gebouwen in Amsterdam. In de loop van de jaren is het gebouw uitgegroeid tot een verzameling van verschillende panden en pandjes uit verschillende bouwjaren. Het gebouw huisvest verschillende woongroepen met veelal onzelfstandige wooneenheden, twee ateliers en een bedrijfsruimte. Er zijn twee gezamenlijke dakterrassen. Een groot deel van het gebouw is rijksmonument. Het hoofdgebouw is een ontwerp van de architect Eduard Cuypers.

In april 1980, net voor de kroning van Koningin Beatrix, heeft de gemeente Amsterdam het complex gekocht en is het verbouwd tot woningen. Een groot deel van de begane grond, waar horeca en winkeltjes zitten, is van twee andere eigenaren.

Reageer op dit artikel