nieuws

‘De Key staat Airbnb toe in sociale huurhuizen’

regios

De Amsterdamse corporatie De Key begint een proef waarbij studenten hun woning dertig dagen per jaar mogen verhuren via Airbnb.

‘De Key staat Airbnb toe in sociale huurhuizen’

Dat meldt Het Parool. Met de proef is De Key de enige corporatie die bewoners van sociale woningen in staat wil stellen geld te verdienen via vakantieverhuur. De corporatie kiest bewust eerst voor studentencomplexen, omdat dit een relatief gemakkelijk te controleren omgeving is. 

Het ‘verairbnb’en’ van sociale huur ligt gevoelig omdat de bewoners minder betalen dan een marktconforme prijs. Directievoorzitter Leon Bobbe van De Key bekijkt dat anders. Hij vindt het oneerlijk dat sociale huurders niet mogen bijverdienen door vakantieverhuur. ‘Het is waar dat onze huurders ondersteund worden, maar we vergeten vaak dat kopers aan de lopende band subsidies krijgen. Denk aan de hypotheekrenteaftrek.’

De woonstichting voelt zich gesteund door burgemeester Eberhard van der Laan. De Amsterdamse burgervader stelde dinsdag dat sociale huurders ook zouden moeten kunnen profiteren van Airbnb. Maar het voorbeeld van De Key en de oproep van Van der Laan krijgen geen navolging, zegt Egbert de Vries, directeur van AFWC, de vereniging van Amsterdamse woningcorporaties. ‘Ik zie geen zieligheid voor sociale huurders omdat zij niet profiteren van toerisme. Ze profiteren al door hun betaalbare huur.’ Hij wijst ook op het enorme aanbod aan Airbnb in de stad en het misbruik dat wordt gemaakt van vakantieverhuur, aldus Het Parool.

Reageer op dit artikel