nieuws

Airbnb bedreigt hotelsector Amsterdam

regios

‘De hotelsector is sterk in Amsterdam, maar er bestaat geen twijfel dat de aanhoudende groei van Airbnb een bedreiging vormt.’ Aldus Dick Bakker, head EMEA Hotels van Colliers die samen met de Hotelschool The Hague een onderzoek deed naar de sector in Amsterdam.

Het rapport toont aan dat Airbnb over heel 2015 in totaal 736.000 overnachtingen in Amsterdam heeft opgenomen, en zag de gemiddelde kamerprijs oplopen tot 143 euro per nacht (in vergelijking met 147 euro voor hotels in Amsterdam). In totaal wisten Airbnb-verhuurders een omzet van 105 miljoen euro te realiseren, tegenover een omzet van 1,13 miljard euro voor hotels. De eerste cijfers van januari 2016 laten een duizelingwekkende groei zien in de vraag naar Airbnb in Amsterdam, met een stijging van bijna 475 procent in overnachtingen vergeleken met januari 2015.

Bakker‘Een interessante bevinding van het rapport is het vermogen van Airbnb om zelfs in het normaliter rustige ‘off season’ te presteren. Ons onderzoek toonde aan dat de vraag gedurende het gehele jaar gestaag toeneemt en hoewel we een veel snellere toename zien in de zomermaanden, blijft deze vraag ook buiten het hoogseizoen stijgen. Dit toont aan dat Airbnb geen hinder lijkt te hebben van seizoensinvloeden in de markt. Dat geeft ze een duidelijk voordeel aangezien het niet iets is wat we vaak tegenkomen in de hotelsector.’

De vijf meest populaire wijken in Amsterdam zijn Centrum-West, De Baarsjes – West, Centrum-Oost, de Pijp-Rivierenbuurt  en het Westerpark.

Reageer op dit artikel