nieuws

Venlo krijgt leisureproject met kabelbaan

regios

De bouw van het Fort van Venlo moet medio 2017 beginnen. Het leisureproject in het Kazernekwartier en het centrum van Venlo worden met een kabelbaan verbonden.

Dat heeft het Venlose stadsbestuur bekendgemaakt. Het project is begroot op 45 miljoen euro. Initiatiefnemers van het project zijn Wyckerveste Adviseurs, VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling en Twister Media Groep. Het project wordt gerealiseerd op het terrein van de voormalige Frederik Hendrik Kazerne. De marktpartijen realiseren een zogeheten Leisure Dome en een Authentic Food & Handmade Market van 30.000 tot 35.000 m2. De leisure dome bestaat uit een megabioscoop en een speelcomplex met onder andere een bowlingbaan.

Venlo betaalt de kabelbaan die zo’n 10 miljoen euro kost. De jaarlijkse exploitatie kost 2 miljoen euro. In de tweede fase is nog ruimte voor 22.000 m2 uitbreiding. De marktpartijen en Venlo hebben gedegen afspraken gemaakt over de verkoop van de gronden en de gebouwen. Details zijn niet bekendgemaakt. De gemeenteraad beslist eind juni over de plannen. Naar verwachting medio 2017 worden de gronden en gebouwen overgenomen van de gemeente en start de bouw.

De nieuwbouw volgt de contour van het Fort Sint Michiel. Ook de karakteristieke gebouwen op het kazerneterrein blijven behouden. De fortmuur, die nog voor het grootste deel onder de grond ligt, wordt blootgelegd, gerestaureerd en opgebouwd. Waar dat mogelijk is, komt ook de gracht om het fort terug. De gemeente wil onderdelen van de kazerne die nog niet beschermd zijn, het Fort Sint Michiel en de grachtstructuur aanwijzen als gemeentelijk monument.

Het project moet van Venlo een aantrekkelijke woon- en werkstad maken. Naar de verwachting van het stadsbestuur trekt de bijzonderheid van een kabelbaan extra bezoekers naar Venlo. De kabelbaan wordt gerealiseerd onder marktconforme condities en komt voor rekening en risico van de gemeente. De initiatiefnemers betalen direct en volledig de getaxeerde prijs aan de gemeente voor de afname van de grond en de kazernegebouwen.

Dit is mogelijk, omdat de gemeente gedeeltelijk garant wil staan voor de lening van het Fort van Venlo. Daardoor kunnen de initiatiefnemers tegen een lagere rente geld lenen bij de bank. Het risico voor de gemeente blijft beperkt door stevige contragaranties. zoals een bankgarantie, een eerste recht van hypotheek en concerngaranties van de initiatiefnemers. Verder betalen de initiatiefnemers een premie aan de gemeente om te voorkomen dat dit kan gelden als staatssteun.

Reageer op dit artikel