nieuws

Urban farm op Haagse gebouw in gebruik

regios

UrbanFarmers heeft de rooftop farm op de voormalige Philipsfabriek De Schilde aan Televisiestraat 2 opgeleverd. De kas van 1.200 m2 en viskwekerij van 370 m2 moet jaarlijks tonnen verse groenten en vis opleveren.

Dat heeft Urban Farming De Schilde bekendgemaakt. De voormalige fabriek van Philips Telecommunicatie, ontworpen door de grootvader van Rem Koolhaas, is eigendom van Den Haag. Volgens UrbanFarmers Benelux is dit de grootste commerciële stadsfaciliteit voor levensmiddelenproductie in Europa. De urban farm bestaat uit een dakkas van 1.200 m2 voor exclusieve groenten, een overdekte viskwekerij van 370 m2 en een ruimte van 250 m2 voor verwerking en verpakking. Daarnaast is 250 m2 gereserveerd voor evenementen en rondleidingen.

De stadsboerderij op 40 meter hoogte moet jaarlijks 50 ton verse groenten en 20 ton verse vis produceren. De eerste rooftop farm in Zwitserland is kleiner. De kas is uitgevoerd in speciaal dubbelglas, dat bespaart fors op de kosten voor verwarming. Eind mei wordt de eerste groente geleverd aan lokale restaurants. Vanaf september kunnen particulieren een wekelijkse box bestellen met lokale producten. In het gebouw waren al twee etages van elk 1.500 m2 bestemd voor stadslandbouw. De totale investering bedroeg 2,6 miljoen euro. Den Haag hanteert een lage huurprijs. Het project draagt volgens de stad bij aan de ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn. 

Reageer op dit artikel