nieuws

Synchroon/Amvest wint tender woningproject Den Haag Centraal

regios

De combinatie Synchroon/Amvest heeft de aanbesteding voor woningbouw op het Koningin Julianaplein gewonnen. De marktpartijen realiseren op het plein voor station Den Haag Centraal twee torens van 90 meter met 350 woningen.

Synchroon/Amvest wint tender woningproject Den Haag Centraal

Dat heeft het Haagse stadsbestuur bekendgemaakt. Synchroon en Amvest hebben met architectenbureau Powerhouse Company naar het oordeel van de beoordelingscommissie het winnend ontwerp voor het gebouw op het Koningin Julianaplein gemaakt. Het stadsbestuur heeft dit oordeel overgenomen. Het winnende plan zorgt samen met de ondergrondse fietsenstalling voor een waardige stadsentree en geeft een beter aangezicht van het station, aldus het stadsbestuur. Het gebouw biedt een gevarieerd woonprogramma met 350 woningen, waaronder starterswoningen en vijftig sociale huurwoningen.

Amvest is in een later stadium bij het plan betrokken. In de oorspronkelijke inzending trok Synchroon met moederbedrijf TBI op. Amvest laat weten mede-ontwikkelaar (50 procent) in het project te zijn. Ook is het woningfonds beoogd afnemer van een aanzienlijk deel van de te realiseren appartementen. Het Synchroon/Amvest-plan is gemaakt in een interdisciplinair team met naast Powerhouse Company ook landschapsarchitect Delva, duurzaamheidsbureau Metabolic, conceptontwikkelaar Skonk en constructieadviseur IMd.

De ontwikkelaars zullen ook een groen verblijfsplein realiseren en zorgen voor een natuurlijke verbinding tussen het centrum en de Koekamp. In de zomer van 2017, na oplevering van de ondergrondse fietsenstalling met 8.500 plekken, wordt gestart met de realisatie van de bovenbouw. Tijdens de bouw blijft de fietsenstalling in gebruik. De verwachting is dat het gebouw begin 2019 wordt opgeleverd. De afgevallen marktpartijen zijn Provast en VolkerWessels Vastgoed. Zij kunnen tot 6 juni bezwaar aantekenen tegen het commissiebesluit. Tot die tijd treedt Synchroon niet naar buiten met details over het project.

In november 2015 heeft het college de uitgangspunten voor de tender op het Koningin Julianaplein vastgesteld. De gemeenteraad heeft deze kaders besproken en op enkele punten aangevuld, waaronder het feit dat ontwikkelaars extra punten konden verdienen door sociale woningen in de ontwikkeling op te nemen. Aan de hand van de definitieve uitgangspunten zijn drie ontwikkelaars aan de slag gegaan om een ontwerp voor het gebouw, een bijbehorende visie op het plein en de relatie tot de Koekamp en een grondbod op te stellen.

Mochten de verliezers geen bezwaar maken, dan zullen Synchroon en Amvest op 7 juni een uitgebreide presentatie houden aan bewoners en ondernemers. Op 8 juni tijdens de Provada zal Synchroon het plan aan de markt presenteren.

Reageer op dit artikel