nieuws

Amsterdam steekt 57 miljoen in fietsparkeren

regios

Amsterdam heeft 57 miljoen gereserveerd om de komende jaren de gewenste fietsenstallingen voor 30.000 plekken te kunnen realiseren.

Op 30 mei heeft wethouder Litjens (Verkeer) hiertoe een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met de NS, ProRail en de Stadsregio voor de exploitatie, beheer en onderhoud van alle stationstallingen. Een andere maatregel is dat in de nabije toekomst fietsers in alle Amsterdamse stationsstallingen de eerste 24 uur hun fiets gratis kunnen parkeren. In 2010 ging 40 procent van de Amsterdamse treinreizigers met de fiets naar het station. Nu is dat al 45 procent en naar verwachting 50 procent in 2020.

De afgelopen jaren zijn 10.000 extra fietsparkeerplekken op drukke OV-knooppunten gerealiseerd. Nog eens 30.000 plekken zijn ingepland. Voor sommige stallingen zijn de plannen vergevorderd en gaat op korte termijn de spade al in de grond, bijvoorbeeld op het Beursplein. De nieuwe fietsenstallingen worden deels gefinancierd door de stad, deels door de Stadsregio Amsterdam en deels door het Rijk. Amsterdam investeert 57 miljoen, de andere partijen dragen ook tientallen miljoenen euro’s bij.

Reageer op dit artikel