nieuws

Zonnepanelen op Martiniplaza Groningen

regios

Bovenop Martiniplaza in de stad Groningen komen 1.800 zonnepanelen. Het stadsbestuur van Groningen leent het congres-en expositiecentrum daarvoor een half miljoen euro.

Dat bericht RTV Noord. De zonnepanelen wekken 415.000 Kwh op. Daarvan zouden honderd huishoudens permanent stroom kunnen afnemen. Martiniplaza gebruikt de stroom echter zelf en heeft daardoor vrijwel geen andere stroom meer nodig. Het congrescentrum moet de lening binnen vijf jaar terugbetalen. Dat is volgens het gemeentebestuur geen probleem, omdat Martiniplaza door de energiebesparing geld overhoudt.

Het gemeentebestuur verstrekt de lening omdat het plan voor het zonnedak past in het streven van Groningen om in 2035 energieneutraal te zijn. Het aanleggen van zonnepanelen en het beter isoleren van huizen moeten hieraan bijdragen. In Groningen zijn al drie grote zonneparken in ontwikkeling, die uiterlijk in 2017 klaar moeten zijn. Op deze zonneparken komen in totaal ongeveer 150.000 zonnepanelen, die samen 27 megawatt stroom opleveren voor 7.000 huishoudens.

Reageer op dit artikel