nieuws

Weg vrij voor herinrichting Jaarbeursterrein Utrecht

regios

De overeenkomst tussen de gemeente Utrecht en Jaarbeurs voor de herinrichting van het Jaarbeursterrein maakt de weg vrij voor de tweede fase van de herontwikkeling van het Utrechtse stationsgebied. Duurzaamheid en verdichting staan centraal in ‘s lands grootste binnenstedelijke herontwikkeling.

Wethouder Victor Everhardt van Utrecht beschouwt  de vorige maand gesloten overeenkomst met de Jaarbeurs als een ‘historische stap op weg naar een gezonde en duurzame uitbreiding van het stadscentrum’. Daarmee is volgens hem de grootste hobbel genomen voor de ontwikkeling van de tweede fase van de herontwikkeling van het stationsgebied. Het betreft de verdere herinrichting van het centrum van Utrecht aan de westkant van Utrecht Centraal.

‘We kunnen nu samen aan de slag om in dit deel van Utrecht te kunnen bouwen aan een gezonde toekomst voor onze stad’, stelt D66-bestuurder  Everhardt tevreden in het markante, nieuwe Utrechtse stadskantoor. Hij is sinds 2010 verantwoordelijk voor de transformatie van het stationsgebied in de Domstad. ‘Dit gebied wordt het voorbeeld van gezond leven in de stad, een voorbeeld van wat we als stad bedoelen met Healthy Urban Living. Het betekent een energie-efficiënt en groen gebied dat aantrekkelijk en toegankelijk is voor iedereen die er woont, werkt of op bezoek komt.’

De herinrichting van het Utrechtse stationsgebied vormt zonder twijfel de grootste binnenstedelijke herontwikkeling van ons land en waarschijnlijk zelfs van de afgelopen vijftig jaar. Het megaproject vergt een investering van liefst drie miljard euro, waarvan twee miljard door private partijen (waaronder Klépierre, Jaarbeurs, hotelketen Amrath en CBRE Global Investors) en één miljard van de overheid (gemeente Utrecht, rijksoverheid, NS en ProRail).

Een uitgebreid artikel over de herinrichting van het Utrechtse stationsgebied staat in het aprilnummer van Vastgoedmarkt, dat donderdag 21 april verschijnt. 

Reageer op dit artikel