nieuws

Staszewski legt beslag op rekeningen The Haussmann

regios

Mozes Staszewski heeft via Emmes Holding beslag laten leggen op de bankrekening van The Haussmann, het vehikel voor de oprichting van een gelijknamig warenhuis in Amsterdam.

Staszewski legt beslag op rekeningen The Haussmann

Dat lieten de advocaten van Emmes Holding 31 maart weten in een persbericht. Staszewski vordert de onmiddellijke terugbetaling van een lening van 1 miljoen euro aan The Hausmann. Martin Smit, oud-medewerker van Emmes, zou de lening hebben verstrekt zonder onderpand of garantie. Daarbij zou hij een dubbelrol hebben gespeeld omdat hij ook betrokken is bij The Haussmann.  ‘Ik wist daar niets van. Ik wil dat bedrag terug. Ik voel me belazerd door mijn ex-medewerkers’, aldus Staszewski.

De beslaglegging is een nieuwe aflevering in het feuilleton over The Haussmann. Er ligt al een beslag op de bankrekeningen van het op te richten warenhuis namens retailspecialist Frans van der Kraan, voormalig ceo van The Haussmann. Ook diende er 22 maart een kort geding van Staszweski tegen Martin Smit en Lodewijk Bianchi. De oud-medewerkers van Emmes begonnen in 2015 een nieuw bedrijf onder de naam Ivy Group. Emmes vordert rectificatie van een persbericht waarin Smit en Bianchi de indruk wekten dat Emmes niet langer bestond.

‘Ik ben razend hierover’, aldus Staszewski in het persbericht. ‘Emmes is mijn handelsnaam, al sinds 1982. Ik doe nog steeds zaken onder die naam. Mijn ex-medewerkers hebben de naam Emmes misbruikt en mijn bedrijf daardoor in diskrediet gebracht. Het bericht dat Emmes voortaan verder gaat als Ivy Group is een zeer brutale schending van mijn handelsnaamsrechten. Ik word nu bovendien in verband gebracht met het Haussmann-project, terwijl ik daar vanaf het allereerste moment niets in zag. Welke onzalige projecten zij willen kiezen is hun verantwoordelijkheid, maar de naam en reputatie van Emmes wil ik overeind houden.’

Dat het ook niet boterde tussen de initiatiefnemers van The Haussmann, bleek in februari toen Frans van der Kraan plotseling opstapte. The Haussmann sprak toen van ‘een natuurlijk moment om de leiding over te dragen’. Een opvolger voor de verdwenen ceo was er niet.

Het ultraluxe warenhuis The Haussmann is de beoogde huurder van een door Ivy Group te ontwikkelen winkelcomplex van 7.000 m2 op de plaats van een gesloopt gebouw van Fortis aan het Rokin. Over de levensvatbaarheid van het project hebben de advocaten van Staszweski hun twijfels. ‘Er komt voorlopig geen einde aan de beproevingen van het toch al door tegenslagen geplaagde luxe warenhuis The Haussmann, dat er waarschijnlijk niet meer komt’, schrijven de raadsmannen van Emmes Holding in het persbericht. Bij Ivy Group was na de verspreiding van het persbericht niemand voor commentaar bereikbaar.

Reageer op dit artikel