nieuws

Stadionplein wordt Olympic Amsterdam

regios

De voormalige Citroënpanden op het Stadionplein in Amsterdam worden herontwikkeld. Pon Holding en het Europese hoofdkantoor van het kledingmerk Under Armour gaan er kantoorruimte huren. Eigenaar is Bouwinvest.

Wethouder Kasja Ollongren van Amsterdam vertelde op de persconferentie op 11 april dat het Stadionplein vooral een plek is waar je langs komt, de stad in of uit. Straks wordt het een plek waar je naartoe gaat. Ze is onder de indruk van de plannen.

Op de bijeenkomst werden de ontwikkelplannen toegelicht van wat bekend staat als de Citroëngebouwen. Hier waren tot eind 2014 een garage, showroom en kantoren van Citroën gevestigd. In dat jaar verwierf Bouwinvest de twee panden. Familiebedrijf Pon (auto-import, fietsen) gaat zijn holdingkantoor vestigen in het zuidelijk gelegen pand, links van het stadion (10.100 m2). Dit gebouw wordt omgedoopt in The Olympic 1931, naar het bouwjaar. Pon overweegt het horecagedeelte – de bedrijfskantine – op de begane grond openbaar te maken. De ontwikkeling is in handen van IQNN Vastgoed en Vink Bouw.

Het Europese hoofdkantoor van het Amerikaanse kledingmerk Under Armour gaat anderhalve etage huren in het andere pand, dat The Olympic 1962 gaat heten (15.500 m2). Hoewel jonger dan Olympic 1931 is Olympic 1962 een rijksmonument. Under Armour is nu een paar meter verder gevestigd in het Olympisch Stadion. In de kelder, op de begane grond en mogelijk op de derde verdieping – gedeeltelijk bebouwd – komt ‘goede horeca’, aldus Bas Jochims van Bouwinvest. Er zijn al gesprekken gaande met geïnteresseerde ‘grote partijen’. Op het dak komt mogelijk een park. In juli wordt begonnen met de verbouwing. Voor de ontwikkeling is Peak Development ingehuurd.

De twee voormalige Citroëngebouwen worden voor de verbouwing dichtgemaakt, ofwel ingepakt. Daarvoor zijn twee kunstenaars ingehuurd die elk een gebouw voor hun rekening nemen, namelijk Leanne Shapton en Joe Cruz.

Het Olympisch Stadion (1928) en de twee panden ervoor staan bekend als de ‘drieluik van Wils, naar de architect ervan, Jan Wils. Architecten van de herontwikkeling zijn BiermanHenket (Zuidgebouw) en Rijnboutt (Noordgebouw).

Vermogensbeheerder Bouwinvest drukt zijn stempel op dit gebied. Eerder waren er plannen het Olympisch Stadion te slopen en er woningen te bouwen. Na protesten bleef het stadion behouden. Het werd heropend op 13 mei 2000. Op de begane grond zijn nu tal van meest kleine bedrijven gevestigd. Het stadion is nog steeds als sportcomplex in  gebruik. Van 6 tot 10 juli vindt hier de EK atletiek plaats. Aangezien Bouwinvest toch niet mocht bouwen op deze plek, mocht de belegger 400 appartementen laten bouwen naast het stadion en zorgde hij voor ontwikkeling van het stadion. Op het Stadionplein tegenover de twee panden bouwt aannemer De Nijs uit Warmenhuizen in opdracht van Bouwinvest appartementen voor verhuur, de meeste in het hogere segment (> 1.000 euro) Ook is een hotel in aanbouw. Bouwinvest hoopt dat het geheel bekend gaat staan als The Olympic Amsterdam. Het gebied biedt vanaf 2017 meer dan 100.000 m2 wonen, werken en recreëren met een accent op sport, cultuur, innovatie, duurzame mobiliteit en media, aldus Bouwinvest.

 

1. Stadionplein in 2014. Met de bouw van appartementen is net begonnen.

2. Stadionplein in 2016. Bouw van het hotel, ten zuiden van de appartementen, is gestart.

3. Impressie van het Stadionplein na voltooiing in 2017. 

 

Reageer op dit artikel