nieuws

Stadgenoot: Anti-kraakwet werkt niet in Amsterdam

regios

De Wet kraken en leegstand, die oktober 2010 van kracht is geworden, heeft in Amsterdam weinig effect. De procedures om krakers uit een pand te krijgen zijn eindeloos, de wetsovertreders worden niet vervolgd en kunnen moeiteloos een nieuw pand kraken.

De maatschappelijke kosten van kraken zijn niet gering en de negatieve effecten op een buurt waar gekraakt wordt zijn groot. Dit betoogde woningcorporatie Stadgenoot op 21 april 2016 tegenover de Vaste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie die een rondetafelgesprek had georganiseerd om de Wet kraken en leegstand te evalueren.

Kraken is nog steeds veel te gemakkelijk in Amsterdam. Franck Storm, directeur Klant en Woning van Stadgenoot: ‘In deze stad staan geen sancties op kraken. De praktijk is dat krakers niet worden vervolgd.’
De evaluatie van  de wet door onderzoeksbureau RIGO, op 1 februari 2016 gepubliceerd, bevat fouten en onvolkomenheden. In Amsterdam zouden in vijf jaar tijd twaalf aangiftes tegen kraak zijn gedaan. Alleen Stadgenoot doet jaarlijks al 10 tot 15 aangiftes. En het is raar dat de grote steden en de provincie op een grote hoop geveegd worden. Storm: ‘Dat is appels met peren vergelijken. Het was verstandig geweest als RIGO met woningcorporaties en politie had gepraat. Dat is niet gebeurd. Een gemiste kans.’
Storm: ‘In Amsterdam kunnen krakers de procedures eindeloos oprekken. En als ze dan vertrekken, kunnen ze straffeloos hun intrek nemen in een nieuw kraakpand. Het niet vervolgen van mensen die de wet overtreden is een ondermijning van de rechtsstaat en druist in tegen het rechtvaardigheidsgevoel van mensen. De woningnood in Amsterdam is groot en met elkaar hebben we regels opgesteld om de woningen die vrijkomen eerlijk te verdelen. Iedereen moet op zijn beurt wachten’. Storm vat zijn aanbeveling samen: ‘Verkort de procedures en pak krakers stevig aan. Wie kraakt wordt geraakt.’

Reageer op dit artikel