nieuws

Frankrijk verkoopt monumentaal pand Vijzelgracht

regios

Het monumentale kantoorgebouw aan Vijzelgracht 2A staat te koop. De Franse staat heft het daarin gevestigde Institut Français en het Franse consulaat in de hoofdstad op.

Dat blijkt uit berichtgeving in Het Parool.  Het gebouw uit 1671 – opgericht als Waals weeshuis – omvat volgens cijfers van Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) 2.017 m2 kantoorruimte. Het Franse taal- en cultuurcentrum op de Vijzelgracht verdwijnt na 83 jaar uit de stad. Per 30 juni stoppen alle cursussen.

Een woordvoerder van de Franse ambassade in Den Haag zegt dat de verkoop van het gebouw deel is van een plan om te ‘hervormen’. Betrokkenen zeggen dat de Franse staat het pand te duur vindt om te onderhouden. Voor het consulaat wordt gezocht naar een andere plek in Amsterdam. Het Institut Français verdwijnt helemaal uit de stad. Ook de grote bibliotheek, met meer dan 35.000 Franse boeken, documenten en dvd’s, moet elders worden ondergebracht.

Reageer op dit artikel