nieuws

Dankzij Airbnb 95.000 euro extra hypotheek

regios

Airbnb drijft de huizenprijzen in Amsterdam extra op. Woningbezitters kunnen met Airbnb al snel zo’n 350 euro per maand netto verdienen. Dat levert 95.000 euro extra hypotheekruimte op en stijgende woningprijzen.

Dat schrijft ING Economisch Bureau op basis van een ‘conservatieve berekening’ op zijn website. Airbnb heeft een grote vlucht genomen in de hoofdstad. Inmiddels hebben ruim 11.000 Amsterdamse huishoudens de weg naar de site gevonden. Dat is één op de zes woningbezitters in toeristisch Amsterdam. Een eigenaar in Amsterdam mag zijn huis zestig nachten per jaar verhuren. Met een gemiddelde prijs per nacht van 130 euro per nacht kan hij zo gemiddeld ruim 650 euro per maand verdienen.

Deze verhuurder maakt natuurlijk wel wat kosten voor schoonmaak, doet wellicht wat investeringen in de inrichting en moet in principe over 70 procent van de inkomsten belasting betalen. Al met al lijkt een netto opbrengst van 350 euro makkelijk haalbaar, aldus ING. Met een structurele netto opbrengst van 350 euro per maand kan een huizenkoper in theorie de rente en aflossing betalen van een (extra) hypotheek van 95.000 euro zolang hij in de woning woont.

Daarmee rekent de bank met een hypotheekrente van 3 procent en een hypotheekrenteaftrek tegen 40,4 procent. Airbnb duwt zo de huizenprijzen in toeristisch Amsterdam extra omhoog, constateren de ING-economen. Kopen wordt door de mogelijkheid om geld te verdienen met de eigen woning extra aantrekkelijk ten opzichte van huren. Ook dit vergroot de koopvraag en daardoor stijgen de prijzen. Niet alleen vragers, maar ook aanbieders in toeristische buurten weten dat hun huis naast een gewild woonobject ook een inkomstenbron is. Zij passen hun vraagprijzen hierop aan. Zo heeft Airbnb binnen de ring van Amsterdam een opdrijvend effect op de huizenprijzen.

Aan een exacte prijsstijging wagen de ING-economen zich niet. Wel zegt de bank dat 10.000 euro meer lenen bij een huizenprijs van 400.000 euro leidt tot zo’n 2 à 3 procent hogere prijzen. ‘Vijf jaar verhuren en een extra hypotheek van 16.000 euro vertaalt zich in 4 procent hogere prijzen. Al met al is het onzeker hoe groot het exacte effect van Airbnb voor woningprijzen in toeristisch Amsterdam precies is. Waarschijnlijk is een groot deel van het effect al in verkoopprijzen verdisconteerd.’

 

Reageer op dit artikel