nieuws

COA overtreedt mogelijk aanbestedingsregels

regios

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) overtreedt mogelijk aanbestedingsregels bij de huur van locaties voor vluchtelingenopvang.

Dat zegt hoogleraar Europees aanbestedingsrecht Elisabetta Manunza tegen De Telegraaf. In de drie noordelijke provincies gaat het COA in zee met een select aantal ondernemers, terwijl anderen door de overheidsdienst buiten de deur zouden worden gehouden.

In Noord-Nederland doet het COA bijna uitsluitend zaken met projectontwikkelaar Tom Genee uit het Friese Roodkerk.  Hij koopt de panden telkens vlak voordat bekend wordt dat er vluchtelingen in komen. Genee kan dit jaar volgens het dagblad op een kleine 4 miljoen aan huurpenningen rekenen. Zo huisvest het COA in zijn panden in Groningen en Leeuwarden bijna 1.000 vluchtelingen, en in Assen wordt een asielzoekerscentrum (azc) voor 500 mensen ingericht.

Recreatieondernemer Gerke Boersma is hiervan naar eigen zeggen de dupe van. In het Friese dorp Witmarsum wilde gemeente Zuidwest-Friesland een azc onderbrengen in een recreatiepark in aanbouw van Boersma. Het COA brak de onderhandelingen af en koos voor een voormalig klooster dat Tom Genee in handen had. Omdat het klooster moet worden verbouwd, had het COA volgens hoogleraar Manunza op zijn minst een openbare aanbesteding moeten zijn. 

Reageer op dit artikel