nieuws

Breeam Excellent voor HagaZiekenhuis Den Haag

regios

Als eerste ziekenhuis in Nederland heeft het HagaZiekenhuis in Den Haag het Breeam-NL Excellent oplevercertificaat behaald voor het onlangs opgeleverde nieuwe ziekenhuis.

In het 37.500 m2 grote gebouw aan Leyweg 275 zijn het Juliana Kinderziekenhuis, het geboortehotel, het Ronald McDonald Huis en een aantal operatiekamers en poliklinieken gevestigd. Tijdens het DGBC Seminar Gezondheid in Gebouwen in 2025 op 18 mei, wordt het certificaat officieel uitgereikt. Het HagaZiekenhuis is nu het eerste ziekenhuis dat met BREEAM-NL is gecertificeerd. Duurzaamheid heeft vanaf het begin van het project een belangrijke rol gespeeld, stelt VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling West.

Door het gebruik van bijvoorbeeld een warmtepomp, een goed ventilatiesysteem en led-verlichting is een energiezuinig gebouw ontstaan. De constructie en de plaatsing van installaties zorgen ervoor dat toekomstige wijzigingen in het gebouw relatief eenvoudig mogelijk zijn. Ook is gebruik gemaakt van duurzame materialen voor de nieuwbouw. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de bewatering van de beplanting van de tuin die is aangelegd met veel aandacht voor flora en fauna. Al deze maatregelen hebben geleid tot een Breeam-NL score van 70,63 procent, ofwel Excellent.

In drie jaar en drie maanden vanaf de start van het aanbestedingsproces is het nieuwe ziekenhuis gerealiseerd. Financier is de bankcombinatie BNG en Rabobank. Voor de nieuwbouw werd het consortium VolkerWesselsHaga opgericht, waarmee een design-, build- en maintain-contract voor twintig jaar werd afgesloten. Dat is ook een unicum in de ziekenhuiswereld.

Annemarie van Doorn, directeur van Dutch Green Building Council, beheerder van het Breeam-NL keurmerk: ‘HagaZiekenhuis schenkt aandacht aan de duurzaamheid én de gezondheid van het gebouw en legt daarmee een directe koppeling met haar kernactiviteit: mensen beter maken. Het gebouw is een voorbeeld voor andere medisch centra. Hopelijk volgen nog meer ziekenhuizen dit voorbeeld.’

Reageer op dit artikel