nieuws

Bleizo zit met onverkochte kavels

regios

Grote bedrijventerreinprojecten in de Rotterdamse regio zoals Bleizo en Nieuw Reijerwaard hebben geen kavel verkocht, terwijl gemeenten al zo’n 150 miljoen euro hebben geïnvesteerd. Dat is zorgelijk.

Dat schrijft Rekenkamer Rotterdam, aldus het Algemeen Dagblad. Gemeenten Zoetermeer en Lansingerland hebben al zeker 50 miljoen euro geïnvesteerd in het project Bleizo ten noorden van Rotterdam. Sinds provincie Zuid-Holland een streep zette door een daar gepland outletcentrum hebben nog geen enkele vierkante meter grond verkocht.

Nieuw Reijerwaard is een gezamenlijk project van Rotterdam, Barendrecht en Ridderkerk ten zuiden van Rotterdam. Dit toekomstige agro-versfood bedrijvenpark kost in totaal 300 miljoen euro, waarvan gemeenten al 98 miljoen euro hebben uitgegeven. Ook hier is nog geen enkele kavel verkocht. Rekenkamer-directeur Paul Hofstra meent dat betrokken gemeenten teveel risico hebben genomen.

‘Het probleem is dat er in de regio nog steeds een overaanbod is aan bedrijfsgronden. De gemeenten zijn hier willens en wetens ingestapt, met alle risico’s van dien.’ Hofstra is al jaren kritisch over het Bleizo-project, dat zou zijn gestart zonder duidelijk marktonderzoek en risicoanalyse. Lansingerland zit volgens Hofstra klem. ‘Als Lansingerland wil stoppen, moet de gemeente veel bouwgrond afschrijven. Maar dat geld hebben ze niet, dus moeten ze wel doorgaan.’ Bleizo hoopt op de komst van een groot indoor pretpark (Adventure World) en een multifunctioneel sportcomplex (Transportium). 

De initiatiefnemers hebben vorige week een optie genomen op gronden nabij een te bouwen NS-station. De financiering van beide projecten is echter verre van rond. Zo zijn Chinese geldschieters van Adventure World – een project van 120 miljoen euro – volgens initiatiefnemer Arno Geul afgehaakt ‘omdat het zo lang duurde’. Directeur Christine van Grunsven van Nieuw Reijerwaard zegt dat de verkoop eigenlijk pas eind vorig jaar op gang is gekomen. ‘We gaan nog steeds uit van een sluitende rekening of zelfs een positief saldo’, aldus Van Grunsven.  

Reageer op dit artikel