nieuws

Twijfel over ‘actieplan’ voor meer sociale huur Amsterdam

regios

Het aandeel sociale huurwoningen is in acht van 22 Amsterdamse wijken onder de 35 procent gekomen. Ondanks deze ‘kritische’ grens zijn gemeente en woningcorporaties het niet eens of hier actie tegen moet worden genomen.

 Dat meldt Het Parool op basis van bronnen bij Huurdersvereniging Amsterdam, de gemeente Amsterdam en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC). Twee jaar geleden sloten huurders, corporaties en de gemeente ‘samenwerkingsafspraken’ waarin staat dat er actie moet komen als het percentage huurwoningen van woningcorporaties onder de 35 procent komt.

Uit het eerder deze maand verschenen rapport Wonen in Amsterdam bleek dat het aantal sociale huurwoningen in Amsterdam onder de 57 procent van alle woningen is gedaald. In diverse buurten bedraagt het aantal sociale huurwoningen in handen van corporaties minder dan 35 procent en dat percentage daalt gestaag.

Inmiddels ligt in acht van 22 Amsterdamse wijken het aantal sociale huurwoningen van woningcorporaties onder de 35 procent: Centrum Oost (28 procent), Centrum West (25 procent), Oud-West en De Baarsjes (31 procent), Zuid (18 procent), Buitenveldert en de Zuidas (25 procent), De Pijp, de Rivierenbuurt en IJburg alle drie 33 procent.  In buurten als De Pijp en Oud-West zakt het percentage omdat particulieren hun sociale huurwoningen verkopen of in de vrije sector verhuren zodra ze vrijkomen.

Huurdersvereniging Amsterdam vindt dat in deze acht wijken een verbod op verkoop van sociale huurwoningen moet komen, maar krijgt daarvoor geen steun van de corporaties en de gemeente. Huurdersverenigingen bespraken vorige week in een besloten vergadering met de gemeente en woningcorporaties wat daar tegen gedaan moet worden, maar kwamen er niet uit. ‘We praten er de komende weken over verder’, zei AFWC-directeur Egbert de Vries.

Wethouder Laurens Ivens (Wonen, SP) stelt in Het Parool dat corporaties, huurders en de gemeente wel op één lijn zitten. ‘We koesteren allemaal een gemengde stad en willen daarom minder verkoop en meer bijbouwen.’ Micha Meerburg van Huurdersbelangen Zuid, die bij de onderhandelingen zit, is somber. ‘Je zou denken dat alle alarmbellen rinkelen. Maar corporaties blijven woningen verkopen, ook in Centrum en Zuid. Ze willen geen enkele afspraak maken.’

Reageer op dit artikel