nieuws

Ontwerp voor gebouw naast CS Utrecht

regios

MoederscheimMoonen Architects heeft het definitief ontwerp gepresenteerd voor een nieuw multi-tenantgebouw gelegen naast het nieuwe Centraal Station van Utrecht. Het gebouw wordt ontwikkeld in opdracht van Klépierre Vastgoed Ontwikkeling.

Ontwerp voor gebouw naast CS Utrecht

Het gebouw, Het Paviljoen genoemd, beslaat 3.600 m2 en is gelegen bovenop spoor 1, 2 en 3 van het stationsgebied. Diverse retail- en horecaconcepten zullen er in de toekomst hun intrek gaan nemen.

Er wordt gestreefd naar een Breeam Very Good ontwerpcertificaat.

Het project wordt gerealiseerd binnen een totaal nieuwe stationsomgeving; het Stationsplein-Oost. Waar vroeger Centraal Station en Hoog Catharijne in elkaar overliepen, ontstaat er in de toekomst een geheel nieuw plein dat zich enkele meters boven het maaiveld bevindt. Hieronder wordt de grootste fietsenstalling van de wereld gebouwd en vindt de verbinding met alle overige openbaarvervoersmogelijkheden (tram en bus) plaats. Deze bijzonder complexe bouwlocatie heeft het project mede vormgegeven; zo kan de volledige draagconstructie enkel afdragen op de kolommen van de ondergelegen perrons en is er één gevel die op reikafstand van de bovenleidingen van het stationsgebied wordt gerealiseerd.

Vanuit dit gegeven is er een prefab glazen gevel toegepast die in de reeds geplande treinvrije periodes gerealiseerd gaat worden. Zo kan het treinverkeer van het drukste treinstation van Nederland zonder verstoring van de bouw van Het Paviljoen doorgaan.

In 2016 wordt gestart met de bouw van Het Paviljoen. De oplevering ervan staat gepland voor halverwege 2017. 

 

Reageer op dit artikel