nieuws

Nog eens 770 woningen in Bossche uitbreidingswijk

regios

De bouw van nieuwbouwwijk De Groote Wielen in Den Bosch met uiteindelijk 6.500 woningen gaat in november een nieuwe fase in. Aan de noordwestkant begint dan de bouw van 770 woningen.

Dat heeft het stadsbestuur van Den Bosch op 22 maart bekendgemaakt. De Groote Wielen is een nieuwbouwproject van Den Bosch en dertien marktpartijen aan de noordoostkant van Den Bosch rond een waterplas. In totaal krijgt de uitbreidingswijk bijna 6.500 woningen. In de eerste fase zijn bijna 4.500 woningen verdeeld over zes woonbuurten gepland. De eerste woningen werden in 2005 opgeleverd. De ongeveer 3.200 geplande woningen ten zuiden van de waterplas zijn bijna allemaal gerealiseerd.

In november is de bouwstart van de nieuwe wijk De Lanen aan de noordwestkant van het water. De eerste woningen moeten volgens planning eind 2017 worden opgeleverd. Het laatste project in de eerste fase van De Groote Wielen is de bouw van het centrumgebied. Dat zal bestaan uit zo’n 400 grondgebonden woningen en ongeveer honderd appartementen bovenop een winkelcentrum, een bibliotheek en zorgvoorzieningen. Als de woningmarkt zich goed houdt, verwacht Den Bosch dat dit centrum in 2020 gereed is.

Het woningprogramma is verdeeld in 20 procent sociale huurwoningen, 30 procent middeldure huur en koop tot 275.000 euro en 50 procent in het duurdere segment vanaf 275.000 euro. Na 2020 worden in fase 2 nog eens 2.000 woningen gebouwd in de noordoosthoek van De Groote Wielen. De meeste grond is in handen van de gemeente. De tien marktpartijen en drie woningcorporaties in het megaproject zijn: AM, Heijmans, Hendriks, Dura Vermeer, Delta Lloyd, Hoedemakers bouw en ontwikkeling, Zayaz, De Kleine Meierij, Synchroon, Van Wanrooij bouw en ontwikkeling, Klok Bouwontwikkeling, OGM van den Bosch en BPD.

Reageer op dit artikel