nieuws

Ex-ambtenaar Nuenen vrijgesproken van vervalsing

regios

Een voormalig ambtenaar van gemeente Nuenen is vrijgesproken van malversaties, schrijft het Eindhovens Dagblad. De 53-jarige man uit Geldrop zou grondtaxaties hebben vervalst. Volgens de rechtbank in Den Bosch is dit niet bewezen.

Ex-ambtenaar Nuenen vrijgesproken van vervalsing

Het gemeentebestuur van Nuenen kreeg eind 2013 het vermoeden van grote misstanden. Bij diverse grondaankopen zou meer betaald zijn dan de oorspronkelijke taxatiewaarde. De gemeente nam onderzoeksbureau Kafi uit Veenendaal in de arm. Dat bevestigde de vermoedens: veel dossiers bevatten ongetekende taxaties.

In twee rechtszaken is dat beeld enigszins bijgesteld. De verschillende versies waren niet het werk van frauderende ambtenaren. Het was gebruikelijk de taxatie als startpunt te nemen en het document na onderhandelingen aan te passen. Die werkwijze was bij de top van de organisatie bekend.

De gemeente Nuenen geeft in een schriftelijke reactie aan dat ze ‘het oordeel van de rechter vanzelfsprekend respecteert’. ‘Dat neemt niet weg dat wij van mening zijn dat het Kafi-rapport ernstige zaken aan het licht heeft gebracht. (…) Het heeft aangetoond dat de werkwijze destijds weliswaar ‘gebruikelijk’ was, maar dat deze niet meer past binnen het huidige denken over een moderne overheid.’

Reageer op dit artikel