nieuws

Amsterdamse Zoncoalitie vindt grote daken voor zonnepanelen

regios

Amsterdamse bedrijven hebben een quickscan aangevraagd voor 300.000 m2 aan dakoppervlak om inzicht te krijgen in hun zonne-energiepotentieel. Met dat dakoppervlak zouden zo’n 10.000 Amsterdamse huishoudens van energie kunnen worden voorzien.

Dat is de oogst van de eerste Grote Amsterdamse Dakenconferentie. De conferentie werd georganiseerd door de Zoncoalitie, een breed en open samenwerkingsverband van installatiebedrijven, energiecoöperaties, Amsterdamse Smart City, Liander en de gemeente Amsterdam.

In de Zoncoalitie werken partijen samen die vaak elkaars concurrent zijn. ‘We bundelen  al onze kennis en ervaring om het enorme dakpotentieel van Amsterdam optimaal te benutten voor het opwekken van duurzame energie,’ aldus Maike van Grootel van de Zoncoalitie. ‘Onze droom is met z’n allen, dus ook samen met de dakbezitters, in Amsterdam het grootste stedelijke zonnepark van Europa te realiseren. Dan geven we het gebruik van duurzame energie in de hoofdstad een enorme boost. De Dakenconferentie is pas de eerst stap richting dit doel. We gaan nog meer dakeigenaren benaderen en natuurlijk ook de “dakloze” Amsterdammers, die de energie kunnen afnemen of in zonnepanelen kunnen investeren.’

Over het enorme potentieel aan zonne-energie spraken tijdens de conferentie ook prins Carlos Bourbon de Parme, als initiatiefnemer van Nederland Circulaire Hotspot, Pallas Agterberg, directeur strategie van Alliander, en Abdeluheb Choho, wethouder duurzaamheid van Amsterdam. Wethouder Choho bracht ter plekke 10.000 vierkante meters dakoppervlak in van de Stopera en het gebouw Triade van de gemeente.

 

Reageer op dit artikel