nieuws

‘Amsterdamse hotelmarkt in 2017 verzadigd’

regios

De Amsterdamse hotelmarkt bereikt in 2017 zijn verzadigingspunt. Dat meldt PwC bij de publicatie van zijn onderzoek Staying Power.

‘Amsterdamse hotelmarkt in 2017 verzadigd’

De Nederlandse hoofdstad telt ongeveer 30.000 hotelkamers. Dat aantal stijgt naar verwachting tot ongeveer 41.000, sneller dan verwacht. ‘Aanvankelijk zou het theoretische kamerplafond worden bereikt in 2020, maar de grote vraag en de snelle projectontwikkeling zorgen ervoor dat dit eind 2017 al wordt bereikt’, stelt Tjalling Boswijk, hotelspecialist bij PwC.

De bevindingen van PwC sluiten aan bij het nieuwe gemeentebeleid om alleen nog bij uitzondering nieuwe hotelontwikkelingen toe te staan. In het nieuwe beleid van het stadsbestuur geldt voor de hele stad het principe ‘nee, tenzij’, maakte de gemeente 18 maart bekend.

Voorlopig lijken de Amsterdamse hoteliers nog niet met overcapaciteit te kampen. In 2015 groeide de bezettingsgraad volgens PwC naar 78 procent, een stijging van 2 procentpunt. Amsterdam staat in Europa op de vierde plaats qua bezettingsgraad. De Nederlandse hoofdstad wordt voorgegaan door Edinburgh (81,4 procent), Dublin (82,1 procent) en Londen (82,1 procent).

De RevPar – de omzet per beschikbare kamer – steeg in Amsterdam naar 103 euro. In 2014 was dit nog 92 euro. ‘De aantrekkende economie en de groeiende stroom toeristen – in 2015 waren het er zeven miljoen – vormen de basis van de sterke groei’, stelt Boswijk.

Voor 2016 en 2017 verwacht Boswijk een stabiele positie voor Amsterdam. ‘De komende jaren zullen we die vierde plek qua bezettingsgraad behouden. Amsterdam zal niet meer zo hard groeien als in 2015, maar een stijgende lijn is zeker. Ook als je kijkt naar de gemiddelde prijs die er per kamer wordt betaald.’

In 2015 vielen op de Amsterdamse hotelmarkt acht vastgoeddeals met een gezamenlijke waarde van ongeveer 350 miljoen euro. De meest in het oog springende transacties zijn de verkopen van het voormalige Paleis van Justitie aan de Prinsengracht en het Crowne Plaza City Centre. 

Reageer op dit artikel