nieuws

Amsterdam krijgt 8.100 nieuwe hotelkamers

regios

Amsterdam heeft een harde hotelpijplijn van zestig hotels, goed voor 8.100 hotelkamers. Dat blijkt uit een inventarisatie van de gemeente.

Het gaat zowel om nieuwbouw als transformatie van met name verouderde kantoren. Van de zestig hotels openen er dit jaar vijftien hun deuren, wat ruim 2.100 nieuwe hotelkamers oplevert. De meeste nieuwe hotels worden dit jaar gerealiseerd in Overamstel en Sloterdijk. In 2015 werden nog 21 hotels met 2.800 nieuwe hotelkamers opgeleverd. Begin 2016 stond de totale Amsterdamse hotelvoorraad op 25.300.

De afgelopen jaren trapt het Amsterdamse stadsbestuur op de rem. In het centrum zijn alleen projecten voor vijfsterrenhotels of luxe hotels met een vernieuwend concept toegestaan. Toch worden van de zestig hotelprojecten er de komende jaren zestien in Amsterdam Centrum gerealiseerd. Buiten de ring legt Amsterdam geen restricties op. Tussen 2009 en 2015 kreeg Amsterdam er al ongeveer 10.000 hotelkamers bij. Desondanks blijft de bezettingsgraad van Amsterdamse hotels met ongeveer 80 procent hoog, zo blijkt uit cijfers van Horwath HTL.

De verwachting is dat Amsterdam de verwachte 8.100 extra hotelkamers moeiteloos kan absorberen. Amsterdam trok vorig jaar ongeveer 17 miljoen bezoekers. Daaronder vallen 6,7 miljoen toeristen die gemiddeld twee dagen in een hotel bleven slapen, goed dus voor 13,4 miljoen overnachtingen. In 2025 rekent Amsterdam op liefst 23,6 miljoen bezoekers. In de hele Metropoolregio Amsterdam zijn er tot 2022 plannen voor minimaal 30.000 hotelkamers.

Reageer op dit artikel