nieuws

Almere zet in op 3.500 woningen in Poort

regios

De gemeente Almere gaat 3.500 woningen ontwikkelen in Almere Poort. Almere wil daarmee verstedelijken en meer naar Amsterdam toegroeien.

Dat zegt wethouder Tjeerd Herrema in een interview met Cobouw. Herrema heeft de plannen dinsdagmiddag 15 maart gepresenteerd. Het project genaamd Stadstuinen voorziet in 3.500 woningen en appartementen, pleinen, ontmoetingsplaatsen en parken. Het ambitieuze plan moet Almere stadser maken. ‘We hebben een kern nodig, een hart van de stad’, aldus Herrema.

De woningen komen op de locatie waar Retailpark Almere Poort was gepland. Het project werd een jaar geleden afgeblazen. Er was veel kritiek op het perifere winkelproject dat ten koste zou gaan van binnenstadretailers. Bovendien was er te weinig interesse van beleggers en retailers voor het project.

De wethouder van Almere wil met de woningplannen meer naar Amsterdam toegroeien en een kwaliteitsslag maken. ‘Het is één van mijn prioriteiten. Vanaf de Hollandse Brug beschouwd is Almere Poort de eerste kennismaking met onze stad. Maar het is ook het meest verwaarloosde gedeelte.’

Herrema vindt ook dat de bouwproductie snel moet toenemen. ‘We hebben behoefte aan een forse productie. Met zelfbouw alleen winnen we de wedstrijd niet. De woningbouwproductie in Almere steeg vorig jaar van 500 naar 1.100. Dat tempo moet omhoog naar 2.000 woningen per jaar.’ Verder zet hij in op transformatie van leegstaande kantoren. De kantoortoren bij het station die leegstaat, is volgens hem een gouden locatie voor een hotel.

De PvdA-bestuurder is ook verantwoordelijk voor de Floriade in 2022. Om te voorkomen dat het tentoonstellingsgebied na afloop een spookgebied wordt, maakt Herrema zich sterk voor een stadswijk ‘die iets toevoegt aan de stad’ en waar 600 tot 700 woningen moeten worden gebouwd. ‘Dit jaar richten we een bv op die uiteindelijk het werk moet doen.’ De IJmeerlijn moet volgens Herrema snel weer op de politieke agenda komen. Hij benadrukte dat die ‘cruciale verbinding’  tussen Amsterdam en Almere ook zonder Haags geld moet worden aangelegd, als het te lang duurt.

Reageer op dit artikel