nieuws

ROC Leiden verhaalt schade nieuwbouw op bestuur

regios

ROC Leiden is van plan de schade van te dure nieuwbouwprojecten te verhalen op vijftien voormalige bestuurders en toezichthouders.

ROC Leiden verhaalt schade nieuwbouw op bestuur

Dit heeft minister Jet Bussemaker (Onderwijs) bekendgemaakt aan de Tweede Kamer. De onderwijsinstelling  heeft de aansprakelijkheidsstelling begin dit jaar verzonden aan twee voormalige leden van het college van bestuur en dertien voormalige leden van de raad van toezicht. Zij hadden deze functie tussen 2001 en 2011 toen de besluitvorming plaatsvond over twee nieuwe gebouwen bij stations Leiden Centraal en Nieuweschans. De nieuwbouw leidde er uiteindelijk toe dat ROC Leiden vorig jaar met een kapitaalinjectie van 40 miljoen euro voor een faillissement werd behoed.

Het geld was afkomstig van het ministerie van Onderwijs. Het bedrag kwam ten laste van de gehele mbo-sector. Bussemaker zei tegen het parlement de mbo-instelling ‘zo goed mogelijk’ te ondersteunen bij het aanspannen van een procedure. Een commissie concludeerde in december 2015 al dat het toenmalige bestuur ‘onverantwoord en verwijtbaar’ had gehandeld. Stichting ROC Leiden heeft nog enkele maanden nodig om de individuele dagvaardingen op te stellen. Daarin wordt bepaald wie voor wat aansprakelijk was en welke schade daardoor per individu is veroorzaakt.  

 

Reageer op dit artikel