nieuws

Koper mag oud ministerie transformeren naar woningen

regios

Het Rijksvastgoedbedrijf zet het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de markt. De koper mag het bijna 69.000 m2 grote complex aan het Haagse station Laan van NOI voor 70 procent ombouwen tot huur- of koopwoningen.

Dat schrijft het Rijksvastgoedbedrijf in een nieuwsbericht. Het voormalig ministeriegebouw van 68.925 bvo bevindt zich aan Anna van Hannoverstraat 4. De koper kan de woningbouw realiseren in een zelfgekozen segment van de particuliere markt. De overige 30 procent van het pand is bestemd voor bedrijven en kantoren die passen bij de toekomstige bestemming van het gebied. Wel moet de koper de eerste vijf jaar sobere woonruimte aan 350 mensen met een verblijfsvergunning verhuren. Voor die ombouw is een subsidie van het Rijk beschikbaar.

De laatste maanden van 2015 diende het voormalige ministerie als noodopvang voor honderden vluchtelingen. De gemeente Den Haag schreef vorige week nog in een brief het complex zelf om te bouwen naar huisvesting voor statushouders, mits het Rijk financieel zou bijspringen. Het Rijk laat dat kennelijk liever over aan de markt.

De gemeente Den Haag wil het gebied ontwikkelen tot een hoogwaardig knooppunt waar onderwijs, wonen, werken en verkeer samenkomen in een campusmilieu gericht op Safety en Security. De hoge plint van het gebouw is geschikt voor commercieel gebruik. Via wijziging van het bestemmingsplan en het verlenen van vergunningen werkt de gemeente mee aan plannen van een koper. Ook de omgeving wordt levendiger. Zo krijgt de Anna van Hannoverstraat het karakter van een plein doordat de tramrails verzonken in de bestrating komen.

Het gebied – het Beatrixkwartier – vormt het tweede zakencentrum van Nederland. Het ligt direct naast station Laan van NOI met directe verbindingen naar Schiphol en Rotterdam via trein en metro. Het gebied is nog volop in ontwikkeling, er is een WTC, er zijn internationale kantoorvestigingen en er is een hotel, aldus het Rijksvastgoedbedrijf.

Binnenkort kunnen investeerders en projectontwikkelaars een bod op het SZW-pand uitbrengen. Na een eerste bod krijgt iedereen te horen dat er een acceptabel bod is uitgebracht, zodat anderen de kans hebben een tegenbod te doen. De eerste bieder krijgt daarna nog eens de kans zijn bod te verhogen. Uiteindelijk gaat het pand naar de hoogste bieder die het best aan de voorwaarden voldoet.

 

Reageer op dit artikel