nieuws

Kantoren en horeca op oud fortterrein Nieuwegein

regios

Het monumentale fortterrein De Batterijen aan de Overeindseweg in Nieuwegein wordt getransformeerd naar recreatieve en zakelijke functies.

Dat blijkt uit het plan van eigenaar ID310. Dit ‘creatiebureau voor communicatie’ kocht het complex vorig jaar van het Rijksvastgoedbedrijf. Het terrein met een oppervlakte van 20.000 m2 is ruim honderd jaar afgesloten geweest . Het ligt aan de noordzijde van het Amsterdam-Rijnkanaal, ter hoogte van de Plofsluis. Het in 1873 aangelegde fortterrein diende als voorpost van Fort Jutphaas,  beide onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Op De Batterijen staan zes gebouwen, zoals een houten artillerieloods en een betonnen bomvrij wachthuis. Deze gebouwen worden getransformeerd naar recreatieve en zakelijke voorzieningen. In het voormalige wachthuis komen horecavoorzieningen. Twee gebouwen worden omgebouwd tot kantoren met ruimte voor vergaderingen en evenementen.  ID310 is zelf sinds najaar 2015 gehuisvest in de nog te verbouwen artillerieloods. De eigenaar wil ook een aantal historische elementen van De Batterijen herstellen, zoals de aarden wallen.

Het terrein moet voor iedereen toegankelijk worden. De gemeente Nieuwegein heeft recent een fietspad aangelegd dat een groot aantal forten met elkaar verbindt. Op doordeweekse dagen mikt ID310 vooral op zakelijke klanten, in het weekeinde vormen recreanten de voornaamste doelgroep. De herontwikkeling begint in maart. In 2017 moeten de meeste gebouwen zijn getransformeerd. Welke investering met het plan gemoeid is, zegt de eigenaar niet.

Reageer op dit artikel