nieuws

Justitie eist celstraf tegen Jurriaan de R.

regios

Justitie heeft tegen Jurriaan de R. van Vondel Vastgoed 22 maanden celstraf geëist vanwege belastingontduiking. Dat schrijft Het Parool.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft De R. ruim 1,4 miljoen euro hebben witgewassen en aan de Belastingdienst hebben onttrokken. De R. heeft meerdere strafzaken vanwege vermeende vastgoedfraude tegen zich lopen. In dit geval draait het om een vastgoedtransactie uit juli 2008, waarbij Rochdale drie panden van Vondel Vastgoed kocht op de Buyskade. De koopsom bedroeg 7 miljoen euro inclusief 1,4 miljoen euro aan omzetbelasting. Deze beloofde De R. aan de fiscus te betalen.

Een boekenonderzoek bij Vondel Vastgoed door de Fiod toonde aan dat het geld nooit is overgemaakt. Daags na de verkoop maakte De R. 4 miljoen euro uit Vondel Vastgoed over naar zijn privérekening. Volgens justitie heeft hij daarmee het verschuldigde belastinggeld witgewassen. De R. betoogt dat zijn medewerkers mogelijk een fout hebben gemaakt. Het OM gelooft hem niet en noemt hem ‘de spin in het web’. De uitspraak is over twee weken.

Justitie verdenkt De R. en Vondel Vastgoed al jaren van strafbare vastgoedtransacties. Zo onderzoekt Justitie onder de codenaam Anemoon naar een vermoede ABC-transactie uit 2004. Toen werd een aantal panden van Vondel Vastgoed in de Gillis van Ledenberchstraat binnen enkele uren ruim acht ton meer waard, terwijl de uiteindelijke koper ook een vennootschap van De R. was. De waardestijging werd voor de fiscus verborgen gehouden, aldus het OM.

De R. werkte daarbij volgens het OM met katvangers die de ‘exorbitante’ ABC-winsten buiten het zicht van de fiscus hielden. Vondel Vastgoed was een 100 procent dochter van het op de Antillen gevestigde Wolniar Investment, dat nu opereert onder de naam Revest.

Volgens de eigen website bezit Revest een commerciële vastgoedportefeuille van zo’n 100 miljoen euro. Op de website vastgoedjongens.nl wordt Jurriaan de R. ‘een gerespecteerd vastgoedondernemer met een aanzienlijke portefeuille op het gebied van grote monumentale panden en bedrijfsruimtes’ genoemd.

Reageer op dit artikel