nieuws

Geld Rijk bij ombouw ministerie voor vluchtelingen

regios

De gemeente Den Haag zinspeelt op een lagere huurprijs voor vluchtelingenopvang in het voormalige gebouw van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Minister Blok wil echter vasthouden aan marktconforme prijzen.

Een en ander blijkt uit een brief van het Haagse gemeentebestuur aan de gemeenteraad en een reactie daarop van de minister van Wonen. Den Haag moet dit jaar nog 2.069 personen huisvesten. Het oude ministerie aan het Haagse station Laan van NOI vormt de grootste locatie. Het diende tot 1 januari als noodopvang voor honderden asielzoekers. Den Haag wil het pand van 58.000 m2 ombouwen naar woonruimte voor 380 vluchtelingen met een verblijfstatus. De hoge huurprijs en dito verbouwkosten vormen echter een belemmering.

‘De krimpoperatie van de rijksoverheid heeft tot gevolg gehad dat in Den Haag veel Rijksvastgoed is vrijgekomen. In een eerder stadium heeft de verantwoordelijk minister dan ook het voormalig ministerie van SZW in de aanbieding gedaan. Tot nu toe hebben wij de extra inspanningen, ook rond de tijdelijke opvang van vluchtelingen in het voormalig SZW-pand, voor onze rekening genomen. Om het gebouw geschikt te maken voor permanente bewoning zijn nu forse investeringen nodig.’

Daarvoor kijkt Den Haag naar het Rijk, voor zowel een lagere huurprijs als een hogere bijdrage aan gemeenten die vluchtelingen huisvesten. Minister Stef Blok wil liever niet afstappen van de marktconforme prijs die hij voor leegstaand en af te stoten vraagt. ‘Op de markt is behoorlijk wat vraag naar rijksgebouwen. Het is uiteindelijk een vorm van belastinggeld. We hebben niet de bedoeling het onderste uit de kan te halen, maar de belastingbetaler mogen we ook niet met een tekort laten zitten’, aldus de minister in een mediareactie. Blok gaat erover in gesprek met de Haagse burgemeester Jozias Van Aartsen.

Reageer op dit artikel