nieuws

Bouwstart grootste kinderkankercentrum Europa

regios

De bouw van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht is op 8 februari begonnen. Het complex van 40.000 m2 wordt het grootste kinderkankerziekenhuis van Europa.

Minister Edith Schippers sloeg bij het UMC Utrecht aan de Heidelberglaan de eerste paal van het Prinses Máxima Centrum. Het kinderziekenhuis, moet de kindersterfte aan kanker terugbrengen. Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat met een ziekenhuis waarin alle specialismen samenkomen de overlevingskans verhoogt van 75 naar 95 procent. Het kinderoncologische centrum is een initiatief van artsen en ouders van kinderen met kanker. Kinderkanker wordt nu nog op zeven verschillende plaatsen in het land behandeld.

Opdrachtgever van het bouwproject is het Bestuur Prinses Máxima Centrum. Het geld voor het oncologisch centrum is opgebracht door UMC Utrecht, het Rijk, stichting Kinderen Kankervrij (Kika), sponsoren en enkele zorgverzekeraars. Welke investering met het project is genoemd, zeggen partijen niet. Het project wordt uitgevoerd door het consortium Prolibres, waarin Visser & Smit Bouw is aangesteld als aannemer.

Het ontwerp is van Liag Architecten & Bouwadviseurs. Het ziekenhuis krijgt volgens Liag een totale oppervlakte van 40.000 m2. Het complex krijgt ook 85 ‘zorghotelkamers’ waarin kinderen met hun ouders kunnen verblijven. Bovendien komt er een researchgebouw waar academici en medici van UMC Utrecht onderzoek doen. Het tegenover gelegen UMC Utrecht wordt door middel van een verbindingsbrug gekoppeld aan het kankerziekenhuis. Omdat ook het Wilhelmina Kinderziekenhuis nabij is gelegen aan de Lundlaan, ontstaat er in het gebied een groot medisch cluster.

Het Prinses Máxima Centrum opende in 2014 al een behandelafdeling in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Ook de researchafdeling is al in Utrecht begonnen. Het gebouw moet eind 2017 gereed zijn, de oplevering staat gepland voor begin 2018. Dan worden alle afdelingen samengebracht in het nieuwe gebouw.

 

Reageer op dit artikel