nieuws

Woningprijzen Amsterdam 17 procent hoger in 2015

regios

De woningprijzen in Amsterdam zijn in 2015 met 17,3 procent gestegen ten opzichte van 2014. In het vierde kwartaal bedroeg de prijsstijging ten opzichte van het derde kwartaal 8,7 procent.

Dat blijkt uit cijfers van de bij NVM aangesloten Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). De gemiddelde prijs van alle verkochte woningen kwam daarmee eind 2015 uit op 288.000 euro. MVA spreekt van een oververhitte Amsterdamse woningmarkt. Voorzitter Sven Heinen spreekt zelfs van excessen die niet goed zijn voor (startende kopers).

Prijzen van koopappartementen in de stad stegen in het laatste kwartaal nog harder met 9,3 procent. In het vierde kwartaal werden 3.293 woningen verkocht, bijna 10 procent meer dan in het derde kwartaal. Van dat aantal zijn 2.743 appartementen verkocht, 10,5 procent meer dan een kwartaal eerder. Over heel 2015 zijn 4 procent meer woningen verkocht. Het aantal te koop staande woningen bedroeg eind 2015 bijna 3.000.

MVA voorspelde op een eerdere nieuwjaarsreceptie ‘Londense toestanden’ op de hoofdstedelijke woningmarkt, tekende Het Parool op. Niet alleen wat betreft prijsopdrijving maar ook in de zin van makelaarscourtages die opschuiven richting een internationaal niveau. Kopers zullen er rekening mee moeten houden dat ze naast de 1,2 tot 2 procent courtage die zij betalen aan een verkopende makelaar, nog eens 1 tot 1,2 procent kwijt zijn aan de aankoopmakelaar.  

Een andere trend die makelaars zien voltrekken zijn (variaties op) gated communities rond Amsterdam. De eerste aangekondigde gated community komt in het voormalige KPMG-gebouw in Amstelveen. Leslie de Ruiter van makelaar Christies voorspelt in Amsterdam de combinatie van luxe hotels en appartementen. ‘Dat is in Londen al een grote rage. De bewoners en gasten van het vijfsterrenhotel kunnen via dezelfde entree binnenkomen en de sleutel van de auto afgeven aan de portier.’

 

Reageer op dit artikel