nieuws

Recordaantal buitenlandse bedrijven naar Amsterdam

regios

In 2015 heeft een recordaantal van 140 nieuwe buitenlandse bedrijven zich gevestigd in de metropoolregio Amsterdam. Deze bedrijven zorgen gezamenlijk voor 2953 arbeidsplaatsen na drie jaar.

Naast de nieuwe vestigingen vanuit het buitenland, breidden 35 reeds gevestigde buitenlandse bedrijven uit. In 2015 leverde die groei 3.068 extra arbeidsplaatsen op. Een aanzienlijk deel van de nieuwe buitenlandse bedrijven die zich vestigden (36) is actief in de sector ICT & tech. Een andere belangrijke sector is de financieel-zakelijke dienstverlening. 23 nieuwe buitenlandse vestigingen zijn geland, gezamenlijk verantwoordelijk voor 420 arbeidsplaatsen na drie jaar. Vanuit de creatieve industrie vestigden 15 nieuwe bedrijven zich in 2015. Die nieuwe vestigingen zorgen voor 367 arbeidsplaatsen na drie jaar.

De grootste groep nieuw gevestigde bedrijven (47) komt uit de VS. Onder de bedrijven die zich in 2015 jaar vestigden, zijn bijvoorbeeld Shutterstock en WeWork. Vanuit het Verenigd Koninkrijk vestigden zich 15 nieuwe bedrijven. Het aantal bedrijven uit Aziatische landen is ten opzichte van 2014 iets gegroeid: er vestigden zich 36 nieuwe bedrijven in 2015, ten opzichte van 30 bedrijven in 2014. De meeste bedrijven zijn afkomstig uit China en Japan, zoals de China Construction Bank en Mitsubishi Corporation Life Sciences Europe.
De gunstige ligging en goede fysieke en digitale bereikbaarheid maken de regio Amsterdam een aantrekkelijke locatie voor Europese hoofdkantoren. Ook dit is terug te zien in de cijfers: in 2015 trok de regio 42 nieuwe buitenlandse hoofdkantoren, zoals het Europese hoofdkantoor van het Amerikaanse Advise Technologies. Daarnaast blijven marketing- en saleskantoren onverminderd sterk vertegenwoordigd in de regio. 77 buitenlandse bedrijven vestigden vorig jaar een marketing- en saleskantoor. In totaal leveren deze kantoren 2.569 nieuwe banen op na drie jaar.

Reageer op dit artikel