nieuws

Limburgse fraudezaak opgeschort na aanvaring

regios

De rechtbank in Maastricht heeft de slepende Limburgse vastgoedfraudezaak Landlord gisteren voor onbepaalde tijd opgeschort vanwege beschuldigingen over partijdigheid. Theo Hiddema, advocaat van de hoofdverdachte, huisjesmelker Joep J., beschuldigde de rechtbank maandagochtend van een onderonsje met het Openbaar Ministerie (OM).

Limburgse fraudezaak opgeschort na aanvaring

Volgens hem is het belang van de verdediging geschaad omdat de rechtbank alsnog vijf getuigen wilde horen over de verklaring van de criminele getuige Pascal H., die heeft afgedwongen dat zijn verhaal in de kluis moet blijven liggen. ‘Terwijl het OM afkoerst op schipbreuk, haalt u de wind uit de zeilen’, verweet Hiddema de rechtbank maandag. ‘Dit is een schijnvertoning.’

Hiddema noemde de rechtbank ‘wrakingsrijp’. Maar vanuit een ‘sardonisch genoegen’ liet hij de rechtbank spartelen en bungelen. De rechtbank weersprak de beschuldigingen en noemde die ‘buitengewoon aanmatigend’ en ‘serieus’. De voorzitter constateerde dat de verdediging geen vertrouwen meer heeft in de rechtbank en wenste daarom gisteren niet verder te gaan. De opgeroepen getuigen waren voor niks gekomen. ‘Ik krijg nu de bal toegespeeld, maar het lijkt of ze er geen zin meer in hebben’, reageerde Hiddema op de verrassende uitkomst.

Het OM is jarenlang bezig geweest met het onderzoek naar Joep J. Tegen hem werd in december 2,5 jaar celstraf geëist. Volgens het OM blijkt dat hij rijk is geworden door vastgoed- en belastingfraude, witwassen, oplichting en het faciliteren van wietkwekerijen.  

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels