nieuws

Streep door bouw 24.000 woningen

regios

Amsterdam zet de bouw van omgerekend 24.000 woningen in de ijskast. Dat kondigde Maarten van Poelgeest, wethouder Ruimtelijke Ordening en Grondzaken, gisteren aan.

Streep door bouw 24.000 woningen

Amsterdam laat alleen nog woningprojecten ontwikkelen waarvan zeker is dat de woningen worden verkocht. Van Poelgeest zegt gedwongen door de aanhoudende crisis op de bouw- en woningmarkt deze ‘forse maatregelen’ te moeten nemen.

De ongeveer 24.000 woningen komen overeen met zo’n 60 procent van de woningbouwkavels uit de grondportefeuille van de stad. Deze gaan de ijskast in omdat, volgens Van Poelgeest, ‘de kans klein is dat er binnenkort een koper voor komt’. Voor ongeveer 30 procent van de bouwkavels is dat nog maar de vraag, maar Van Poelgeest houdt deze wel in de markt. Slechts van 10 procent van de geplande bouwprojecten is zeker dat Amsterdam die met winst kan laten ontwikkelen.

De maatregelen zijn bedoeld om verliezen op het vereveningsfonds te verkomen. Dit fonds, waarmee de gemeente verdient met grondverkoop en weer investeert in nieuwbouwprojecten, draait volgens de meest pessimistische schatting in tien jaar tijd ruim 200 miljoen verlies. Om dat verlies terug te dringen, wil het stadsbestuur alleen nog doorgaan met projecten die Amsterdam de komende vier jaar geld opleveren.

Vorig jaar maakte Amsterdam al bekend de bouw van IJburg 2 uit te stellen. Nu liet Van Poelgeest weten de ontwikkeling helemaal stop te zetten. Hij hoopt het reeds aangelegde deel ‘binnen afzienbare tijd’ tegen een goede prijs te kunnen verkopen aan een projectontwikkelaar. ‘De demografische druk op de regio neemt nog steeds toe. Een schreeuwend woningtekort is onvermijdelijk. Dan zijn we blij dat we nog een stuk zand hebben liggen’, aldus de wethouder.

Reageer op dit artikel