nieuws

Rechter geeft raamexploitant nul op rekest

regios

Raamexploitant Frans Snel heeft van de voorzieningenrechter nul op het rekest gekregen in zijn pogingen 26 extra peeskamers op de Alkmaarse Achterdam te verhuren.

De rechter wees zijn verzoek donderdag af.

Snel stapte voor een zogenoemde voorlopige voorziening naar de rechter nadat burgemeester Piet Bruinooge hem een exploitatievergunning had geweigerd en een oordeel van de gemeente in de bezwaarprocedure op zich liet wachten. Bruinooge weigerde de vergunning omdat op de Achterdam het maximum aantal toegestane ramen van 69 inmiddels is bereikt. Daarnaast staat het nieuwe bestemmingsplan volgens hem prostitutie niet toe in de desbetreffende panden.

Op dit laatste punt geeft de rechter hem gelijk. Maar de weigering op grond van het maximaal aantal toegestane peeskamers heeft Bruinooge onvoldoende gemotiveerd, aldus de rechter. Zo staat deze bepaling niet in de algemene plaatselijke verordening (APV). De burgemeester halveerde het aantal peeskamers op de Achterdam in 2011 na jarenlang juridisch gesteggel. Bureau Bibob concludeerde eerder al dat in het gebied panden werden geëxploiteerd die waren aangekocht met crimineel geld.

Justitie legde op de desbetreffende panden die in het nieuwe bestemmingsplan van prostitutie zijn uitgesloten in 2007 beslag. Dat geldt ook voor de gebouwen waarin zich de 26 ramen bevinden die Snel wil exploiteren. In de uitspraak van donderdag ziet advocate Vera Platteeuw nog wel een lichtpuntje voor de eigenaren van de panden. ‘Ik betreur de uitkomst van dit vonnis, maar het zet wel de deur op een kier voor een schadeprocedure en schadeloosstelling.’ Zij wil hierover op korte termijn de Alkmaarse gemeenteraad aanschrijven. ‘Die moet weten dat de kans bestaat dat de gemeente dit niet met gesloten beurs kan afhandelen. Want wij blijven procederen.’

Reageer op dit artikel