nieuws

Nieuw stadion Rotterdam kost 313 miljoen euro

regios

Het nieuwe stadion voor Feyenoord kost 313 miljoen euro en moet het meest duurzame stadion van Europa worden. Dat hebben Sportclub Feyenoord en Stadion Feijenoord woensdag bekendgemaakt aan de sportcommissie van de gemeenteraad.

Nieuw stadion Rotterdam kost 313 miljoen euro

De gemeente Rotterdam wordt gevraagd 165 miljoen euro opzij te leggen om garant te staan voor de financiering van het plan. ‘Een moeilijk verhaal’, stellen de meeste partijen in een reactie op de plannen van Sportclub Feyenoord en Stadion Feijenoord. De algemene teneur is dat Feyenoord te veel verlangt van de gemeente Rotterdam voor de bouw van een nieuw stadion. Zeker in een tijd dat overal op wordt bezuinigd.

Daarnaast gaat het ook om de investering die de gemeente in het stadiongebied moet doen om nieuwbouw überhaupt mogelijk te maken. Zo moeten er wegen worden aan- en omgelegd. Dat gaat naar schatting tientallen miljoen euro’s kosten. Daardoor kunnen andere geplande investeringen in de stad niet meer worden gedaan, tenzij er extra wordt bezuinigd.

De sportcommissie wil daarom een uitgebreid, onafhankelijk onderzoek naar onder meer de financiële onderbouwing van alle vier de plannen (drie renovatieplannen en het nieuwbouwplan). Ook wil de commissie weten wat de effecten zijn voor de directe omgeving en of de gemeente wel garant mag staan van de Europese Commissie.

Het stadion, dat een schuifdak krijgt, herbergt 63.000 toeschouwers, 90 business units en 6.300 business seats. Om het nieuwbouwplan financieel haalbaar te maken, wordt het stadion ook uitgebreid gebruikt voor commerciële en maatschappelijke activiteiten. In totaal zijn 28 wedstrijden per jaar ingepland.

Als de nieuwbouw op het huidige trainingsveld Varkenoord doorgaat, gaat in 2016 de eerste paal de grond in en wordt het in 2018 opgeleverd. Wat er daarna met de oude Kuip gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Verantwoordelijk wethouder Antoinette Laan hoopt voor de zomer een knoop door te hakken over het toekomstige onderkomen van Feyenoord.         

Reageer op dit artikel